Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura pentru sport și agrement din București

 

Topic: Parcul (Grădina) Cișmigiu

130 posts, 28422 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 

📖 Pagination options
Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu misterr

Artiștii militează împotriva „mutilării” parcului Cișmigiu printr-un proiect inedit

Click pe imagine pentru video:





Preocupaţi de intenţia primăriei de a reamenaja Cişmigiul, mai mulţi artişti şi activişti de mediu se tem că parcul va fi mutilat.

Ei vor să atragă atenţia în mediul online că cel mai vechi parc din Bucureşti trebuie modernizat într-un mod responsabil şi cu grijă faţă de natură.

Astfel, actori precum Victor Rebengiuc şi Marius Manole au dezvăluit amintirile care îi leagă de acest simbol al Capitalei:„Cismigiul trebuie să fie o emblemă de frumuseţe, de curăţenie şi de aer proaspăt al Bucureştiului. Aşa, cum a fost el în trecut. Înainte de a încăpea pe mâini nepricepute şi minţi întortocheate.”

Marius Manole şi Lou Gheler, arhitect, din testimonial: „Când îmi amintesc de tinereţe, îmi amintesc de Cişmigiu. Cismigiul este şi locul unde prima oară i-am spus unei fete ‘Te iubesc!’”

“Cişmigiu, mon amour”, aşa se numeşte proiectul care îi provoacă pe toţi cei care iubesc Cismigiul să-şi povestească amintirile frumoase legate de el. Activiştii de mediu, care au lansat aceasta campanie, nu sunt de acord cu amenajarea propusă de Primăria Capitalei.

Ioana Nicolesu, fondatorul campaniei “Cișmigiu, mon amour”: „Eu nu am nimic contra unei renovări şi sunt personal vecina Cismigiului de trei generaţii, deci l-am văzut în multe stări. Acuma cred că e starea cea mai jalnică şi cred că are nevoie într-adevăr de grijă, de modernizare, dar nu cred că are nevoie de betonare, care este proiectul Primăriei.”

Zece artişti şi persoane influenţe în mediul online vor distribui clipuri în care vorbesc despre parcul, simbol din Bucureşti.

Emil Ivanescu, Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti, din testimonial: „Cișmigiul e un loc, o atmosferă, în primul rând, e o zonă care are nevoie de oameni şi oamenii au nevoie de ea.”

Activiştii de mediu susţin că proiectul propus de municipalitate pentru Cişmigiu prevede asfaltarea peluzei din zona orologiu şi mutarea locului de joacă din centrul parcului la intrarea din Piaţa Walter Maracineanu, pentru a face loc unor spaţii comerciale sau chiar unui restaurant.

La solicitarea Ştirilor PRO TV, Primăria Capitalei a respins acuzaţiile şi a transmis că în parcul Cişmigiu „nu se propun spaţii comerciale noi, vor fi reamplasate doar cele deja existente şi nu vor fi defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantari noi.”

Primăria susţine şi că va reabilita şi consolida foişorul din parcul Cişmigiu, dar şi celebrul pod de nuc, aflat în centrul parcului. În plus, vor fi consolidate malurile lacului şi debarcaderul dar şi fântâna din centrul lacului mare.

Deocamdată însă, lucrările care sunt estimate la 10 milioane de euro, sunt în stadiul de obţinerea avizelor.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu abc_XC

Din punctul meu de vedere, in parcul Cismigiu o mare problema o reprezinta porumbeii. Poate sunt eu prea pretentios, prea sensibil, dar in momentul in care intri in parc este un miros neplacut, asemanator cu cel de la cotetul de gaini din spatele curtii. Nu mai vorbesc de bancile pline de excremente... :(
Ultima oara la finalul lunii septembrie am tranzitat parcul si am ramas dezamagit de mirosul persistent, de fulgii care sunt pretutindeni, de bancile si locurile de joaca murdare. Nu stiu daca mai este cineva deranjat de acest aspect, dar pe mine ma face sa evit acest parc.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu andrei11

Ai dreptate !

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu cris_m

Nu esti singurul! Si eu am constatat aceeasi problema majora. Nu mai zic ca sunt extrem de nesimtiti acesti porumbei, nici nu se mai sperie de prezenta umana. Aproape ca ii calci si ei tot nu se dau la o parte. A si sa nu uit, pe langa porumbei, mai sunt si ciorile/stancutele!

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu realistul

E plin și de ciori.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu Florinds

Englezii au adus ulii, dar mie parca imi e mila de porumbei... De ciori mai putin, deci sigur sunt metode sa scapi de ele, numai sa vrei.
https://stiridinbeclean.ro/care-sunt-trucurile-care-ne-pot-scapa-de-ciori-15-pasi-de-urmat/

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu cris_m

Au adus ulii, au pus ghimpi pe cladiri, i-au sterilizat chimic(da da, am citit despre o chestie de genul, nu mai stiu unde) si efectele s-au vazut. Intai de toate asta ar trebui rezolvat la Cismigiu. In rest, sunt chestii de intretinere, nu neaparat de modernizat.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu misterr

Administratia Firea a facut din restaurarea Cismigiului o poveste fascinanta, fara de sfarsit: proiectul e un mister, preturile se dubleaza




Foto: Arhiva Facebook/Cristian Bulfon

Felul in care administratia Firea vrea sa restaureze Cismigiul - cel mai vechi parc din Bucuresti - ridica, in continuare, multe semne de intrebare. Pretul reparatiei unui singur obiectiv s-a dublat in ultimii 2 ani, iar despre ce se mai intampla cu planurile controversate de restaurare a restului gradinii - obtinute pe surse de Ziare.com - nici specialistii independenti in peisagistica nu stiu prea multe.

Administratia Capitalei si-a propus in urma cu mai mult de un deceniu sa faca reparatii capitale la Podul Mare din Cismigiu (o constructia lunga de 24,30 m si cu latime variabila, cuprinsa intre 4,09 m si 6,3 m). Asa se face ca, inca din 2010, din vreme in care primar general era Sorin Oprescu, s-a intocmit o expertiza tehnica a podului. In baza datelor respective, s-a intocmit si o documentatie de avizare a lucrarilor de interventie (DALI), in care se prevede cum ar trebui reparat podul.

In baza acelei documentatii vechi, administratia Firea le-a propus consilierilor generali, in aprilie 2017, sa voteze indicatorii tehnico-economici pentru reparatia Podului Mare. Cu alte cuvinte, consilierilor li s-a cerut, in 2017, sa fie de acord cu reparatiile si costurile acestora, calculate la nivelul anului 2010!





In documentatia anexata proiectul de hotarare din 2017 se poate vedea ca preturile lucrarilor propuse pentru 2017-2018 sunt similare cu cele calculate in 2010!




In stanga, pretul pentru reparatia podului, aprobat in 2017. In dreapta, pretul calculat pentru reaparatia podului, in 2010

Per total, potrivit proiectului de hotarare propus de administratia Firea si adoptat de Consiliul General in 2010, costurile repararii Podului Mare din Cismigiu erau de 1.663.000 lei.

Cum s-a descurcat, in aceste conditii, administratia Firea cu reparatia Podului Mare, din 2017 si pana acum? Ei bine, nu s-a descurcat.

Asa se face ca, in sedinta de Consiliu General de pe 14 noiembrie 2019, administratia a venit cu un nou proiect de hotarare, cu acelasi subiect. Prin intermediul acestuia, administratia Capitalei cerea anularea hotararii din 2017 pentru repararea Podului Mare din Cismigiu. Si propunea, in schimb, adoptarea unei noi hotarari.

De ce toata aceasta balbaiala administrativa si de ce atata timp pierdut? Ei bine, din cauza ca administratia Capitalei a avut nevoie de timp ca sa inteleaga ceea ce ar fi trebuit sa-i fie clar de la inceput, in mod normal. Anume, ca documentatia tehnica din 2010 era depasita si trebuia actualizata!

Dupa ce, intr-un final, si-a dat seama de asta, administratia a actualizat documentatia. Iar cu acest prilej, s-au refacut si calculele legate de costurile reparatiei. Si, culmea, s-a constat ca lucrarile si materialele necesare nu costau 1.663.000 lei, ci de doua ori mai mult: 3.328.047 lei!!!

Cand au vazut noul proiect de hotarare al administratiei Firea, consilierii generali ai USR au solicitat ca Marius Albisor, directorul ALBAP - care administreaza Parcul Cismigiu - sa vina in fata Consiliului General si sa explice de ce s-au dublat costurile de reparatie a podului. La urma urmei, e greu de inteles de ce a ajuns sa coste atat de mult reparatia unui pod de mici dimensiuni!

Dar cum Marius Albisor nu se afla in sala, proiectul a intrat repede la vot si a fost adoptat. Cum s-au calculat noile preturi n-am avut cum sa intelegem, din cauza ca nimeni din administratie n-a explicat.

In consecinta, am cerut detalii in scris de la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

Primaria ne-a comunicat ca, intr-adevar, in 2018 - pe cand proiecta lucrarile la pod - a constatat ca nu-i ajung banii pentru lucrari. Motivul: costurile materialelor si manoperei se evaluasera la doua momente diferite: 2010 si apoi 2018-2019. Iar la reevaluarea din 2018-2019, s-a constat, in mod evident, ca suma prevazuta in urma cu aproape un deceniu pentru reaparatie era insuficienta.

Ba mai mult, transmite PMB, masurile luate de Cabinetul Dancila - cum ar fi OUG 114 - au scumpit si mai mult reparatiile la pod.

"Motivatia proiectantului referitoare la cresterea indicatorilor tehnico-economici are in vedere faptul ca lucrarea este una de reparare a unui monument istoric care presupune o cantitate de manopera importanta si specializata - circa 33.700 ore si ca diferenta pentru acest tip de prestare de servicii intre cele doua perioade de evaluare (2010 si 2018 - 2019) este una semnificativa datorita cresterii salarizarii si modalitatii de calcul a veniturilor in domeniul constructiilor conform prevederile legale ale OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene (...) cresterile atingand valori de pana la 25 lei/ora (in functie de executant si tinand cont de gradul de specializare a manoperei), rezultand o valoare totala a cresterii de cca. 33.700 ore x 25 lei/ora = 842.500 lei.

Totodata, s-a tinut cont si de cresterea preturilor de achizitie a diferitelor materiale de la data elaborarii documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie", a transmis PMB, la solicitarea Ziare.com.

A nimerit macar de aceasta data administratia Firea costurile necesare pentru reaparea podului? Ramane sa aflam! Nu de alta, dar daca mai asteapta mult, s-ar putea ca suma necesara pentru reperatii sa se dubleze iar!

Ce se intampla cu restaurarea restului Gradinii istorice Cismigiu?

Inca din iunie 2019, Gabriela Firea le-a propus consilierilor generali un proiect de restaurare a intregii Gradini istorice Cismigiu. Mai multi consilieri din Opozitie au sesizat atunci ca - data fiind importanta si amploarea lucrarilor propuse - documentatia trebuia pusa in dezbatere publica, inainte de a intra la vot, in Consiliul General.

Administratia Firea n-a facut, insa, publica documentatia. Ziare.com a obtinut-o doar pe surse. Iar din imagini reiesea ca lucrarile propuse pentru gradina istorica erau radicale si riscau sa distruga specificul parcului, care este cel mai vechi din Bucuresti.

La acel moment, peisagistul Diana Culescu a remarcat ca, din documentatia pe care a consultat-o reiesea ca, dupa interventiile propuse, Cismigiul urma sa fie traversat de o "autostrada de pietris".





Iar aceasta era doar una dintre interventiile controversate propuse de administratia Capitalei.

In ciuda tuturor neclaritatilor si avertizarilor specialistilor, proiectul a fost adoptat de Consiliul General. Ziare.com a cerut de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) - care functioneaza in subordinea PMB si administreaza Gradina Cismigiu - detalii cu privire la modul in care urmeaza sa se intervina in gradina istorica. Dar ALPAB nu ne-a raspuns lamuritor.

La acel moment, Gabriela Firea a transmis ca - in ciuda controverselor privind proiectul de restaurare a gradinii istorice - se consulta in permanenta cu specialisti. Intr-un comunicat de presa, administratia transmite ca la intalniri a luat parte si peisagistul Diana Culescu.

In context, insa, peisagistul a explicat pentru Ziare.com ca, de fapt, au avut loc doar doua intalniri cu reprezentantii administratiei, care nu s-au soldat cu prea multe rezultate.

"Au fost doua intalniri. Una in august si alta in septembrie. La prima ne-au spus ca prea multe detalii nu ne pot da, din cauza ca autorul proiectului de peisagistica nu era de fata, ca sa explice exact ce a dorit. La a doua intalnire au fost invitati si cei din Grupul de Initiativa Cismigiu. Si a venit si peisagistul care s-a ocupat de proiect. Doar ca nu mi s-a parut ca argumentele pe care le-a dat pentru modul in care arata proiectul gradinii erau valide.

Asa ca a ramas sa reevalueze proiectul si sa ne mai intrebe la un moment dat. Ceea ce nu s-a mai intamplat, intre timp", a declarat pentru Ziare.com peisagistul Diana Culescu.

Situatia ridica o serie de semne de intrebare. Daca administratia vrea sa restaureze intreaga gradina, de ce repara separat Podul Mare? Cum va pastra coerenta proiectului? Va tine PMB cont si de parerea altor peisagisti sau va merge doar pe mana celor care au imaginat "autostrada de pietris"? Si, de fapt, la ce lucreaza, in prezent, administratia Firea privind Gradina Cismigiu? Iata raspunsurile institutiei.

"Se continua demersurile pentru finalizarea investitiei 'Reabilitare peisagistica a Parcului istoric Gradina Cismigiu' prin derularea urmatoarelor faze de proiectare: Documentatie Tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire, respectiv, Proiect Tehnic si Detalii de executie.

Obiectivul de investitii 'Reparatii capitale pod numar de inventar 1111264 (Podul Mare)' se afla deja in derulare la data cand a fost demarata procedura de achizitie publica a serviciului de elaborare a documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie 'Reabilitare peisagistica a parcului istoric Gradina Cismigiu', care nu a prevazut, in consecinta, lucrari de reparatii/reabilitare pentru acest obiectiv.

Lucrarile de reparatii capitale la Podul Mare se vor executa in baza Autorizatiei de Construire cu respectarea avizului favorabil nr.1073/ZP/2019 emis de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, ca urmare a analizarii documentatiei in sedinta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov, impunandu-se un grad de protectie maxim, prin care se vor proteja valorile arhitectural-urbanistice, istorice si de mediu natural, dupa interventiile necesare reparatiilor capital, mentinandu-se neschimbate aspectul arhitectural, volumetria, materialele si culorile originale, in acest mod fiind asigurata coerenta stilistica, chiar daca aceste lucrari se vor executa separat", a transmis PMB, la solicitarea Ziare.com.

Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile si daca, intr-adevar, cel mai vechi parc din Bucuresti va avea parte de o restaurare de buna calitate sau daca nu cumva va fi - cu cheltuieli uriase - mutilat si transformat intr-un kitsch.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu ByOnu

A fost redeschis chioscul interbelic (nu stiu cat e de original, pot doar sa presupun) de la intrarea in parc. Au inlocuit obloanele metalice cu unele noi, putin iesite din context. La fel si noile geamuri. Macar e la o limita a decentei si pare cat de cat ingrijit - spre deosebire de cele noi din parc.
WhatsApp Image 2021-03-06 at 13.26.15 (1).jpeg (149.57 KB; downloaded 2836 times)
WhatsApp Image 2021-03-06 at 13.26.15.jpeg (164.65 KB; downloaded 2829 times)

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu Gabi23

O ruină, mizerie, degradat și distrus, așa arată Cișmigiul în 2021! Poate nu ar fi rău ca domnul primar, consilierii municipali și aparatul de specialitate să mai iasă, fără să anunțe, din clădirea PMB să vadă situația în care a ajuns acest petic de verdeață. Sunt chestii care nu necesită costuri enorme, studii de fezabilitate, licitații etc ci doar voință și dispoziții clare, în forță :popa:  
Unul din puținele aspecte pozitive, există cel puțin 3 toalete publice automate funcționale în acest parc. Câteva fotografii cu dezastrul din acest parc-emblemă al Municipiului București...  
Cișmigiu - 06.07.2021 (1).jpg (628.71 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (2).jpg (651.2 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (3).jpg (554.42 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (4).jpg (558.21 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (5).jpg (626.01 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (6).jpg (599.79 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (7).jpg (634.51 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (8).jpg (658.76 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (9).jpg (605.57 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (10).jpg (607.91 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (11).jpg (579.36 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (12).jpg (662.94 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (13).jpg (593.09 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (14).jpg (621.59 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (15).jpg (501.97 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (16).jpg (519.87 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (17).jpg (552.94 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (18).jpg (529.99 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (19).jpg (532.71 KB; downloaded 2667 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (20).jpg (570 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (21).jpg (512.91 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (22).jpg (609.79 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (23).jpg (604.3 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (24).jpg (623.01 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (25).jpg (559.6 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (26).jpg (662.4 KB; downloaded 2664 times)
Cișmigiu - 06.07.2021 (27).jpg (561.71 KB; downloaded 2664 times)

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu survola

Aoleu, așa jalnic arată? Eu nu mai trecut pe acolo de ani buni, sincer nu mă așteptam.

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu cris_m

Daaa, iar in spatele parcului spre palatul Cretulescu recomand sa nu tranzitezi zona, e toaleta publica a porumbeilor...

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu Bogdan Ciorascu

Plus ca pute!!! :evil: ... si daca a mai si plouat putin si este zapuseala....vai mama!!!

 


Re: Parcul (Grădina) Cișmigiu cris_m

Exact la asta ma refeream...

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura pentru sport și agrement din București  • 
Choose destination

Since our 2313 forum members have written 423811 posts in 5275 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use