De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Să scriem corect româneşte!

672 posts, 179331 views
 
Go to page:  1  ... 7 8 9 10 11 12 13  ... 48
 
 

📖 Pagination options
  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! GPS

Am si eu o remarca către misterr, nu mai folosi "î" in interiorul cuvintelor, ci doar la începutul si finalul acestora! Pentru interiorul cuvintelor folosește "â"!
Si un link către locul unde am găsit aceasta greșeala: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=244&t=656&start=2408

 


Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Si MirceaG scrie tot asa, si altii. Am stat si m-am gandit, nu e chiar o greseala, mai ales ca noi cei mai in varsta avem carti multe cu scrierea sovietica.
Lasand la o parte ca acest text corect ar  fi fost scris  asa :

Şi MirceaG scrie tot aşa, şi alţii. Am stat şi m-am gândit, nu e chiar o greşeală, mai ales că noi cei mai în vârstă avem cărţi multe cu scrierea sovietică.
Ce spui ?

 


  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! GPS

Nu este o greșeala, cuvintele sunt scrise corect numai ca in loc de "â" a folosit "î"! Eu am încercat sa evidențiez același lucru pe care l-a făcut si cris_m, in cazul unui raport, scrisoare de intenție, CV-uri aceste cuvinte nu o sa dea chiar atât de bine! Acum nu va condamn (îi condamn) pe cei care ați prins o perioada in care gramatica era alta, dar trebuie sa ne adaptam din mers, si eu când eram clasa I am învățat "nici o" si "nici un", acum nu mai este asa, este "niciun" si "nicio", pana si in manualele astea antice, care sunt mai bătrâne ca mine (anul trecut am avut o profesoara care de-abia terminase facultatea si ne-a spus ca si ea când era ca noi a învățat după același manual) mai apar aceste noi greșeli! (Bine in manualul de Cultura Civica apare ca fiind președinte Emil Constantinescu, asa ca înțelegeți voi cum sta treaba cu manualele...).
Sper ca sa înțeles ideea mea, care avea rolul de a ajuta si nu de a face un tam-tam pe aceasta tema a literei "â"/"î".
Multumesc si  o zi buna in continuare. :bere:

 


Re: Să scriem corect româneşte! misterr

1. O primă confuzie: aici nu e vorba de gramatică, ci de ortografie. Nu e același lucru.

2. Știu foarte bine toată povestea acestei hotărîri controversate a Academiei Române din 1992 (adoptată în ianuarie 1994). Această hotărîre e doar o recomandare, nu obligă la modificarea ortografiei. Există motive temeinice pentru care această modificare nu a fost adoptată, inclusiv în lucrări științifice, inclusiv de către filologi și lingviști, inclusiv în publicații importante. Discuția e amplă, nu o reiau acum. Cine e interesat, găsește. Ideea e că scrierea cu î din i nu e greșită.

3. O greșeală reală de ortografie este scrierea fără diacritice. Asta nu e acceptată nicăieri, și nu poate fi scuzată pentru cineva care a trecut prin școală. Și totuși e surprinzător de frecventă (dar se corelează cu rezultatele la Evaluările Naționale și BAC...).

 


  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! GPS

Eu le-am luat la grămada literatura/gramatica, nu pe bucatele ortografie, fonetica etc.!
In al doilea rând eu am spus cum mi se pare corect mie, dumneavoastră folosiți cum vreți litera "â"/"î". Daca știți ca este corect si asa, îmi cer scuze pentru observatie.
Si in ultimul rând, nu cred sa fi auzit pana acum de vreun copil care sa fi uitat sa pună diacritice la lucrările de la EN sau BAC, in cel mai rău caz poate la o compunere la școala!

 


Re: Să scriem corect româneşte! iliutu

O greșeală care apare des este "sânt" , care denotă superficialitatea celui care scrie.

 


  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! GPS

E asta e o greșeala mare, ori e "sînt" ori e "sunt", dar "sânt" nu a existat si nici nu cred ca va exista vreodată!

 


Re: Să scriem corect româneşte! cris_m

Acum nu trebuie să facem o dramă din scrierea cu "î" sau "â". Ideea e că şi eu şi GPS vă atragem atenția celor care sunteți obişnuiți cu vechile norme gramaticale, pentru că în cazul în care veți fi nevoiți să treceți peste noapte la cele noi, vă va fi foarte greu (obişnuițele se schimbă extrem de greu). Această problemă, să nu uităm, nu este una de maximă importanță (şi mie, recunosc, mi-e greu cu "niciunul"/ "nici unul" + derivatele pentru că nici acum nu mi-e clar care e forma actuală :lol: ), mai grave mi se par folosirea unor sensuri de cuvinte cum şi când nu trebuie, lipsa cratimelor, majusculelor... :roll:

Acum legat de forma "sânt"/"sînt"; "sânteți"/ "sînteți", ele există de fapt, acestea sunt nişte derivate din limba latină (nu glumesc, îmi aduc aminte că profa de latină ne-a zis în a 8-a chestia asta), dar nu prea au ce căuta în limba română!

 


Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Felicitari, misterr.

1. "Ortografia" este un cuvant de origine greaca, compus din doua cuvinte: ortho (drept, just) si graphe (scriere), deci este stiinta  de a scrie corect .
Gramatica vine tot din greaca (grammatikế) si este un ansamblu de reguli cu privire la modificarea formelor cuvintelor si la imbinarea lor in propozitii.

2. Ambele forme sunt practic corecte.

3. Ai dreptate si aici si mi-as prezenta scuze  pentru ca scriu asa. Lucrarea de licenta am scris-o bineinteles cu diacritice, dar daca as scrie si aici cu diacritice timpul necesar ar fi triplu si cum timpul este foarte limitat... Problema vine din modificarea locului caracterelor speciale (:, ;, @$%&*()) in momentul in care treci pe tastatura romaneasca... Si cum scriem destul de mult si in engleza de pe mai multe calculatoare, acasa, munca, etc... Iata rezultatul. Dar te asigur ca as lua peste 9.5 si acum la BAC.  :bere:

 


Re: Să scriem corect româneşte! misterr

Florinds wrote:
Felicitari, misterr.
Mulțumesc!
Florinds wrote:
daca as scrie si aici cu diacritice timpul necesar ar fi triplu si cum timpul este foarte limitat... cum scriem destul de mult si in engleza de pe mai multe calculatoare, acasa, munca, etc... Iata rezultatul.
Nu mă prind de ce ar fi timpul triplu, că doar tot atîtea taste apeși, doar că le apeși pe cele corecte. Mie cred că mi-ar lua de trei ori mai mult să scriu fără diacritice, pentru că ar trebui tot timpul să mă opresc să mă gîndesc ce tastă ar trebui să apăs în loc de cea cu diacritice (nu am încercat niciodată să scriu fără diacritice).
Legat de engleză, cred că aici e altă confuzie. Poți scrie foarte bine în engleză avînd tastatura setată pe română. Alfabetul limbii române (și implicit tastatura românească) conține toate literele alfabetului limbii engleze, nu-ți lipsește nimic. Deci nu e nici un motiv să comuți tastatura de pe română pe engleză pentru a scrie în engleză.

Probabil ai vrut să te referi la verificarea ortografică (spelling) a documentului, adică dicționarul selectat (limba documentului). Dar faptul că ai tastatura setată pe română nu îți setează automat dicționarul pe română. Limba documentului se setează în altă parte (în proprietățile documentului). De fapt, sînt mai multe setări regionale (monedă, unitate de măsură, format de dată și oră etc.), nu neapărat legate între ele.
Florinds wrote:
Problema vine din modificarea locului caracterelor speciale (:, ;, @$%&*()) in momentul in care treci pe tastatura romaneasca...
Și aici pare să fie o confuzie, dar nu mă prind ce vrei să spui. Locul caracterelor speciale (!, @, #, $, %, ^, &, *, (, ), _, +, ...) nu se modifică cînd treci tastatura de pe engleză pe română, cel puțin în Windows, pe PC. Și oricum, pe tastatura românească (fizică), caracterele sînt marcate pe taste, nu ai cum să te încurci. Poate folosești alt sistem de operare, sau alt dispozitiv cu probleme de soft, nu știu ce să zic.

Eu mi-am personalizat driverul de tastatură, am mai pus niște caractere de care mai am nevoie (Ω, ±, Ø, µ etc.) pe poziția AltGr + tasta, și chiar nu-mi lipsește nimic, n-am de ce să comut pe altă limbă ca să scriu.

 


Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Mie mi se schimba pozitia caracterelor... Unde apar diacriticele in tastatura romaneasca? Nu unde erau ;:"'\ etc? Daca ai inceput cu tastatura romaneasca da, scrii la fel, dar eu am inceput cu cea englezeasca si imi e greu acum. Nu ma mai uit de foarte mult timp la taste cand scriu, daca mi-am pozitionat corect degetele... Deci nu ma ajuta cu nimic daca sunt notate, plus ca eu nu am avut niciodata notate caracterele romanesti, nu am avut niciodata cumparata o tastatura romaneasca.
La mine se simte, scriu cu peste 100 wpm in limba engleza, in romana fara diacritice si mai repede.
Folosesc Win, Mac si Linux, iar in Mac am program special pentru shortcut-uri (ctrl-backspace, ctrl-del., ctrl-sageti etc.).
O alta circumstanta atenuanta: in toate emailurile de la munca toti scriu fara diacritice... In faxuri catre clienti si autoritati la fel... Si sigur nu am colegi care sa fi picat bacul printre cei care fac asta. Cei care au picat BAC-ul nu au email si nici calculator. ;)

Dar normal ca ai dreptate cu esenta discutiei, daca esti riguros si vrei sa scrii ortografic, trebuie sa scrii cu diacritice.

 


Re: Să scriem corect româneşte! misterr

Am Windows 7 la serviciu și Vista acasă, și nu se schimbă poziția caracterelor speciale cînd comut tastatura de pe „ro” pe „en”. Am făcut acum un test cu rîndul de sus:

ro: ! @ # $ % ^ & * ( ) _ +
en: ! @ # $ % ^ & * ( ) _ +

Parcă la sistemele de operare mai vechi țin minte că era problema asta (nu corespundeau caracterele, se inversau parantezele, y cu z etc.), și de aceea e posibil să te confrunți cu ea, dacă încă folosești Windows 3.1, Windows 95, Windows XP etc. La sistemele de operare actuale (Windows 7, 8, 10) s-a rezolvat (respectă SR 13392:2004).
Sau dacă folosești dispozitive mai vechi (telex etc.), iarăși e posibil să nu suporte limba română. Dispozitivele moderne nu știu să mai aibă problema asta (au standardul Unicode).

Eu sînt din România și am avut întotdeauna, și acasă și la serviciu, tastaturi fizice românești. Mai avem la serviciu tastaturi pentru limba rusă (exportul principal al nostru e în țările CSI) și germană (avem multe echipamente și instalații din Germania), și acolo într-adevăr aspectul e diferit. Dacă zici că ai fost de la început în Anglia (probabil și școala tot acolo), atunci sigur că erau mai greu de procurat tastaturi românești.

În România, pe lîngă aspectele ce țin de cultură și educație, în comunicarea oficială e obligatorie, conform legii:

• Legea nr. 500 din 12 noiembrie 2004 privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice
• Legea nr. 183 din 16 mai 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică

Dacă trăiești și lucrezi în altă țară, probabil că nu te lovești de aspectele astea, poți scrie cum vrei.

A, ziceam că mi-am personalizat tastatura cu MSKLC, am pus toate caracterele de care am nevoie, și am aranjat și „tastele moarte”, acum arată ca în atașament.
kbdroe.zip
kbdroe.zip (683 KB; downloaded 213 times)

 


  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! GPS

Mai fac si eu greșeli, mesajul:
GPS wrote:
Da, se înțelege si este absolut logic cea ce spuneți! Poate intr-o buna zi 253 își va recapătă farmecul de utilitar in muzeul RATB, asta daca mai exista, deghizat in S21.
Apropo poze cu primele 3 VU95 de când erau noi aveți, chiar as vrea sa le văd cum arătau atunci, pentru ca acum arata... :(

Linkul pe care am fost rugați sa-l punem:https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=14&t=186&start=168

Si acum greșeala: ceea ce, nu cea ce! Am marcat si in citat greșeala, cu roșu.
Multumesc frumos! :bere:

 


Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Rezolvat. In cazul tau e o scapare, nu o greseala efectiva...

 


Go to page:  1  ... 7 8 9 10 11 12 13  ... 48
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2296 forum members have written 422304 posts in 5261 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use