De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

765 posts, 222633 views
 
Go to page:  1  ... 6 7 8 9 10 11 12  ... 55
 
 

📖 Pagination options
Re: Cutremure andrei11

UIta-te mai bine la balcoanele din fata. Sunt schitate ambele variante, si cele din Colentina si celalalte DT, Militari, Pantelimon, etc. Stai ca-ti spun imediat in ce parte s-a rasturmat OD 16. Ma uit acum.
Cu partea din fata, cea cu intrarea. Cea cu apartamentele cu 2 camere.
Cine sta bine cu engleza, luati de aici, de aici am luat si schita lui OD.http://aspeckt.unitbv.ro/jspui/bitstrea...0_%201.pdf

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Really. Uite cum arata o scara OD16 pe fata.
Si putintica rabdarica sa vedeti o varianta tarzie de OD... modificata de la 10 la 8 etaje si in ce fel. Numita A.
OD16-4.jpeg (74.79 KB; downloaded 4703 times)

 


Re: Cutremure andrei11

Da, ai dreptate, greseala mea.
Astept cu interes OD modificat. Unde se afla in Bucuresti ?
Uitati ( tot de acolo ) schita structurii de rezistenta :
OD.png (584.82 KB; downloaded 4686 times)

Blocurile de pe Basarabia, de la Muncii pe dreapta spre stadion de ce tip sunt ?

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

OD modificat, contructie ante 1977. Bd. Pionierilor.  :twisted:
Desi schita e stangace si in graba cred ca este clar ca lumina zilei ce si cum.
A-uri.jpeg (64.66 KB; downloaded 4687 times)

 


Re: Cutremure andrei11

Ha ? Adica l-au facut mai usor pe partea din fata, practic a disparut  camera a 3 - a din apartamentele cu 3 camere ? Unde e, ca ma duc maine sa-l vad, treaba asta mi-a scapat.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Stai sa fac o modificare. Am uitat ca pamantul.

 


Re: Cutremure andrei11

:?:
Care-i asta B-dul Pionierilor, ca eu nu-l gasesc.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Merge ca :evil: programu' de desen. Ia baga mai bine un Google satelite view pe Bd. Tineretului Pionier.  :twisted:  Se identifica usor.  :twisted: Apoi... se poate cauta si prin alte cartiere. Tot din satelit.
http://www.gandul.info/stiri/cum-arata-...03/galerie

Oprescu: „Sediul PMB consolidat va rezista şi unui cutremur de 9,2 grade”
Doar un apropo.
Cine se mai hazardeaza in afirmatii "savante" cu usurinta, pe viitor, sa bage de seama ce risca.  :twisted:
Aviz... propagandei.

 


Re: Cutremure andrei11

Din spate ar parea ca sunt OD - uri. Din fata nu. Au modificat si accesul in bloc. Chiar sunt OD - uri ? Ma duc zilele astea sa le vad cu ochii, cum se  spune.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Dintre toate variantele, initiale si ulterioare OD 16 a avut ghinionul sa aibe logiile latite, suplimentar. Plus extinse (adica lungite) la camera 3, cea de pe fata opusa, fata de OD Colentina de exemplu logia nu este nici lungita nici latita.
Mai sunt variantele Drumul Taberei, cu logia nelatita dar lungita si pe camera 3. De fapt... OD16 este chiar o raritate in tipologie.
Mai sunt si alte diferente. Dar la multe tipuri de blocuri s-au aplicat aceste "jonglerii" astfel incat sa nu poate spune carcotasii "tip".
Blocuri de garsoniere cu cate doua garsoniere lipte transformate in apartament de doua camere prin spargerea unui perete intre debarale spate in spate din hol devenind blocuri mixte. Sau invers, doua camere sparte meschin in garsoniere, prin taierea bucatariei si logiei de pe ea in doua cu un perete de caramida.
Sau hai sa dau o tema de gandire... la OD o fi logie sau o fi balcon. Cine se prinde primeste bonus. Motivare pentru oricare raspuns... obligatorie.  :twisted:
Edit. Apropo de garsonierele provenite din apartamente de doua camere Andrei, O-urile de pe Avrig le stii? Sunt dupa 1977 dar exemplul incarcarii aiurea sta in picioare.

 


Re: Cutremure andrei11

Asta-i pentru Goldmund :
Pentru ceilalti voi reveni cu un post separat.
In casa spanzuratului sa nu vorbesti de funie, totusi aici se vorbeste deschis...
:?:  :?:  :!:  :!:
Cutremurele de pamant Vrancene sunt o realitate obiectiva, vesnica si nu se vor sfarsii decat la Sfarsitul Lumii. Asa ca nu e nimic exceptional, intamplator aici. Noi suntem obisnuiti cu ele.


In general, legile din constructii pentru Romania sunt printre cele mai dure din UE.

Ha ? Asta de unde ai scos-o ? Da-mi un singur exemplu de lege din asta dura.

Blocurile P+4 cat si cele P+8,10...20 sunt proiectate si construite in asa fel incat sa reziste la seisme de pana la 8 grade pe scara Richter, ceea ce inseamna f. mult.
Aflu pentru prima data treaba asta. De unde rezulta ? Sunt mai multe aspecte aici, si in primul rand raportul intre cost si calitate. La cutremurele mari se accepta unele deformatii plastice, dar care sa fie directionate in elementele structurale secundare, adica deformatia plastic sa nu duca la colaps in primul rand si in al doilea rand sa fie aceptabila ca si cost reparatia dupa cutremur.

Cine supervizeaza aceste constructii are o mare responsabilitate si nu cred ca exista abateri grave de la reguli, mai ales ca un cutremur(care poate veni si "maine") poate distruge multe vieti, dar si cariere.
Pe ce te bazezi ?  E unul care vinde si unul care cumpara. Daca te-am fraierit la vanzare, acum e treaba ta, nu mai e a mea.

Eu nu as locui intr-un bloc cu mai mult de trei etaje din diferite motive, dar nu pentru ca mi-ar fi frica de cutremure.
Ba eu cred ca-ti este. Oricum Germania este scutita de cutremure, asta e bine.

Ideea lui Le Corbusier (cel putin de la inceputul carierei sale) de a transforma Parisul si celelalte orase mari ale planetei intr-un moloch fara personalitate, a fost ceva cumplit. Comunistii sovietici (mult mai tarziu si chinezii rosii)au preluat aceste idei si le-au dus pana la distrugerea oraselor si a ...oamenilor. Padure din beton, doar blocuri inestetice. Distrugerea micii proprietati din orase a constituit baza tuturor relelor de pe planeta: dictaturi teribile, instrainarea omului, apatia sociala, etc.
Faci afirmatii cel putin hazlii, un singur exemplu :
Distrugerea micii proprietati din orase a constituit baza tuturor relelor de pe planeta: dictaturi teribile, !!!!!!!!!

Singura salvare ar fi casa individuala, curtea si gradina proprie, ajutorarea reciproca a vecinilor, salvarea spatiilor verzi din fata casei si nu numai, grija fata de cartier, fata de urbe, etc..Si acum se mai construiesc blocuri in Bucuresti, oras f. f. aglomerat, dar si blocuri pe camp, prin oraselele dinprejurul metropolei, criminal si iar criminal!
Si ce ai vrea in schimb, un oras plin de case ? Vorbesc de Bucuresti, hai sa daramam totul sa facem numai case, ne intindem pana la Ploiesti / Giurgiu / Slobozia / Rosiori de Vede. E cumplit ceea ce vrei. Mie – mi place la bloc si nu ma simt nici stresat nici panicat nici antisocial.

Dar si cu aceste case construite fara arhitect as avea o mare problema:
nu doar de estetica, dar si in caz de...cutremur. Chiar daca casele au unul-doua etaje, pai doua etaje se sprijina pe ce? Pe aventura celui care le plateste si le construieste fara arhitect? - iar e criminal!


Goldmund, niciodata, dar niciodata in viata lui arhitectul nu s-a ocupat de rezistenta unei constructii. Daca un architect se ocupa de asa ceva, e de-a dreptul criminal. Poate in Germania se practica, dar pe glob / pe Terra nu. Dar Germania o fi din alta galaxie. Arhitectii de acolo si inginerii de la W. De fapt nu inginerii, politicienii de la W.
Ai auzit de notiunea de inginer proiectant care a absolvit facultatea de constructii ? Inginerii calculeaza rezistenta si intocmesc proiectul, niciodata arhitectii.
Cum ar veni la agricultura sa pui inginerii agronomi sa-ti repare utilajele agricole. De partea asta se ocupa inginerii mecanici absolventi de Politehnica, niciodata inginerii de la Agronomie.

Tot pentru Goldmund :
Facultatea de Constructii Civile  
Adresă: Bulevardul Lacul Tei 124, București
Aceştia sunt cu rezistenta.

Facultatea de Arhitectură
Adresă: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Strada Academiei 18-20, București
Acestia se ocupa cu desenatul, cu aranjamentul, cu ce vrei tu, dar nu se ocupa de rezistenta.

Bulevardul Lacul Tei si str Academiei sunt departe rau de tot una de alta, si ca pozitionare geografica si ca si obiect de activitate.

 


  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure sab

OD16 a cazut in fata, adica peste bd Iuliu Maniu. Intr-adevar, blocul are niste balcoane foarte adanci. Si multe. De fapt sunt niste struto-camile logie-balcon.Pe spate, din cate stiu eu, sunt doar niste logii.
Asta este o gaselnita a "iepocii de aur". Fatada trebuie sa arate cat mai bine si, ca atare, este incarcata peste masura, iar spatele blocurilor arata aproape ca un ghetou. Este valabil inclusiv pentru Bd Unirii.
download.jpg (49.36 KB; downloaded 4591 times)
77_0.jpg (48.76 KB; downloaded 4567 times)

 


Re: Cutremure andrei11

Si acum despre articolul care se gaseste aici si care a fost preluat de colegul misterr la pagina 8.



Pagubele pe care le-ar putea inregistra Romania in cazul unui cutremur mare vor fi amplificate nu doar de intensitatea propriu-zisa a seismului, ci si de deficientele initiale grave de proiectare si executie intre 1963 si 1977. Documentele vremii atesta ca rezistenta locuintelor ridicate in acea perioada nu a fost calculata raportat la actiunea reala a fortelor seismice.

Mi se pare mult prea dur cuvântul “grave”. Totusi in epoca moderna avusese loc cutremurul din 1940…



Totul se leaga de concluziile unei expertize realizate la nivel national de Institutul "Proiect Bucuresti" imediat dupa dezastrul din 4 martie 1977. Analiza dezvaluie faptul ca nu doar cladirile foarte vechi, insemnate astazi cu bulina rosie, prezinta pericol public, ci si blocurile ridicate intre 1963 si 1978. Pentru a face economie si pentru a demonstra ca poate construi mai mult si mai rapid decat in tarile capitaliste, Partidul a decis sa nu mai cheltuiasca un leu cu protejarea cladirilor in fata unui cutremur major (de peste 7 grade Richter).
Nu cred,  dovezi ?

Ce a urmat? Printr-o decizie politica, luata fara sa tina cont de efectele ei criminale, liderii comunisti i-au obligat pe proiectanti sa-si fundamenteze calculele dupa o harta de zonare a riscului seismic modificata astfel incat sa indice valori mai mici ale fortelor care actioneaza asupra cladirii decat cele care s-ar produce de fapt in timpul unui cutremur. Atat inginerul Emil Georgescu, de la INCERC (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor), cat si profesorul Radu Petrovici, de la Catedra de stiinte Tehnice a Universitatii de Arhitectura Bucuresti, confirma modul in care tovarasii au pus la acel moment problema.
Profesorul Petrovici arata ca, acum, cele mai afectate de hotararea politica luata la inceputul anilor ‘60 sunt cladirile ridicate in zonele indicate pe acea harta cu gradul macroseismic VI pe scara MSK. Aceasta, in conditiile in care se stia ca fortele efective la care ar fi supus imobilul astfel proiectat ar putea avea valori mai mari, de gradul VII si chiar VIII.


Nu ma pot pronunta, poate îi cunoaste cineva pe respectivii.




"Se interzic orice masuri de sporire a proiectiei seismice"

Dar practica arata ca, in "Epoca de Aur", blocurile ramase in picioare au fost private de o reabilitare adecvata.

Pe ce te bazezi ?


Politica de stat prevedea economii draconice la materiale
?????????


…si acoperirea rapida a urmelor lasate de cutremur asupra cuceririlor socialiste.
Aici sunt de acord si mi se pare chiar ok.

Un pasaj din faxul transmis in iulie 1977 tuturor organizatiilor de proiectare de catre conducerile IGSIC (Inspectoratul General de Stat pentru Investitii si Constructii) si ICCPDC (Institutul Central de Cercetare, Proiectare si Directivare in Constructii) este elocvent in aceasta privinta: "(…) repararea cladirilor avariate se va face cu masuri strict locale. (…) Se interzic orice masuri de sporire a proiectiei seismice (...)". Profesorul Radu Petrovici sustine ca toata lumea s-a conformat directivei: "Chiar asa s-a facut!".
Da, e adevarat, dar de ce nu se da tot citatul ? Nu s-a sporit protectia seismica, s-a asigurat aducerea protectiei la nivelul initial. E o diferenta totusi.



Ipoteza "Falia Fundeni"
Nu s-a dovedit niciodata aceasta ipoteza.

Ulterior, s-a constatat ca prezentau slabiciuni de proiectare. Cea de pe Lizeanu avea parter flexibil, in care era amenajat un spatiu comercial. Proiectul folosit a si fost retras, insa blocurile deja construite dupa acelasi tipar, de pe bulevardele bucurestene, sunt si acum in picioare, neconsolidate si locuite.
Minciuna sfruntata. Proiectul a fost retras de mult, constantandu-se greseli in proiectare. Dupa 1977 absolut toate aceste blocuri au fost consolidate. Absolut toate, stiu ca am asistat la consolidarile respective.


Sediul CCMT prezenta si el probleme legate de modul in care fusese turnat betonul. "Acele inele cu care se leaga armaturile erau foarte subtiri, pentru ca asa zicea normativul din vremea aceea in toata lumea. Tarziu s-a realizat ce importanta au aceste legaturi", explica inginerul Emil Georgescu.
Minciuna, dezinformare. Sediul CCMT s-a prabusit pentru ca s-a incercat o variant noua, adica fara grinzi. Planseul a fost prins direct de stalpi, ceea ce a facut ca in timpul cutremurului sa apara tensiuni foarte mari in aceste prinderi. Stalpii nu au fost forfecati ci practit au cedat aceste prinderi. Daca gasesc o poza o s-o pun pe forum. Deformarea plastica a continuat circa o ora dupa incetarea cutremurului.

Specialistul sustine ca blocul OD16 din Bulevardul Pacii a cedat din cauza modului in care au fost gandite zidurile de rezistenta. "
Prostie. Ce specialist a spus asta ?

A cazut o scara, o sectiune din el. De fapt, OD inseamna orientare dubla. Arhitectul vroia apartamente care sa primeasca lumina naturala din ambele parti ale blocului.
Asta nu e prostie, e de-a dreptul cretinatate. Ce are una cu alta ?

Astfel, ramanea un singur perete median structural, pe centru.
Ha ? E a doua cretinatate. Foarte multe blocuri de tip “bara” au o singura axa mediana.

Peste ani, s-a ajuns la concluzia ca este bine sa ai mai multi pereti structurali in lungul cladirii.
Din prostie in prostie.

Dar multe se leaga si de cincinalul in patru ani si jumatate. Pentru ca nu se facea fata numarului de cladiri care trebuiau facute, s-a adus mana de lucru din afara Bucurestiului – oameni necalificati, oameni care lucrau in trei schimburi si care nu aveau o cultura tehnica."
Asta e chiar o grosolanie mare, adica numai bucurestenii erau calificati ?


Blocurile cu magazine la parter
Blocurile cu magazine la parter sunt OK, numai ca trebuie calculate corect. Daca este calculat corect nu aveti de ce sa va temeti de un bloc cu magazine la parter ( asa zisul parter flexibil ). Restul sunt povesti.

 


Re: Cutremure andrei11

sab wrote:
Asta este o gaselnita a "iepocii de aur". Fatada trebuie sa arate cat mai bine si, ca atare, este incarcata peste masura, iar spatele blocurilor arata aproape ca un ghetou.

Problema e nu ce spune arhitectul, ci ce spune inginerul cu structura. El e seful, nu arhitectul. Inginerul trebuia sa calculeze bine fortele. Problema este alta. Sunt pe Iancului fix aceleasi OD - uri care nu au suferit absolut nici o paguba. In schimb unul din Pantelimon era sa cada, si culmea, nu pe fata ci pe spate.
Celalalte 5 blocuri OD de langa cel cazut au suferit avarii ? Ca practic acolo erau 6 blocuri lipite unul de altul. ( Sau 7, nu stiu exact ).

 


Go to page:  1  ... 6 7 8 9 10 11 12  ... 55
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2296 forum members have written 422346 posts in 5262 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use