Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăTransport pe cablu

 

Topic: Telescaunele din România

44 posts, 26737 views
 
Go to page:  1 2 3 4
 
 

📖 Pagination options
Re: Telescaunele din România PTMZ

Accidente și incidente notabile
Menționez că nu am inclus blocajele care nu au necesitat mobilizarea unor echipe de salvare pentru evacuarea pasagerilor, acestea fiind destul de frecvente.

- 1966, Poiana Brașov: din cauza suprasolicitării instalației, scaunele au luat-o la vale, mulți oameni decedând în urma accidentului, iar instalația a fost distrusă. Acest eveniment a fost mușamalizat de comuniști.
- 10 februarie 2008, Straja (telescaunul vechi): instalația s-ar blocat cu 70 de turiști, fiind necesară intervenția salvamontiștilor pentru debarcarea pasagerilor.
- 15 martie 2009, Păltiniș: telescaunul a rămas blocat cu 30 de persoane din cauza suprasolicitării motorului. Turiștii au fost evacuați cu ajutorul corzilor.
- 30 ianuarie 2010, Clăbucet: 80 de turiști au rămas blocați în scaune din cauza unei defecțiuni la sistemul de rulare. Au fost evacuați și transportați la spitalul județean din Brașov.
- 29 octombrie 2010, Vatra Dornei: 44 de turiști au fost evacuați din scaune după ce instalația s-ar fi blocat, totul din cauza a 2 role ale unor piloni.
- 9 octombrie 2011, Parâng: o femeie a căzut din telescaun de la o înălțime de aproximativ 3 metri, după ce a alunecat, în încercarea de a așeza mai bine copilul ei în scaun, bara de protecție nefiind fixată. A urmat traseul telescaunului până la stația inferioară, de unde salvamontiștii au dus-o la ambulanță.
- 21 ianuarie 2012, Șuior: din cauza unor copaci căzuți pe linia de tensiune, telescaunul a suferit un scurtcircuit și a luat-o cu spatele, la viteză mare. Mulți oameni au sărit din scaune, unii fiind trași de picioare de cei de la sol. Toată nebunia a durat cam 5 minute. Un singur băiat, de 12 ani, s-a rănit ușor la mână.
- 31 decembrie 2014, Bunloc: cablul instalației a sărit de pe unul dintre piloni pe sensul de coborâre și turiștii - șapte la număr - au rămas suspendați la peste 7 metri de sol. După 2 ore, au fost coborâți cu sacii de salvare.
- 1 ianuarie 2015, Buscat: în cadrul uneia dintre frecventele căderi de tensiune, o pasageră a suferit un atac de panică și s-a aruncat de la 4 metri înălțime, medicii indicând o posibilă fractură de coloană.
- 17 septembrie 2017, Șuior: telescaunul a rămas blocat în urma unei vijelii, fiind necesară intervenția salvamontiștilor pentru evacuarea pasagerilor.
- 14 februarie 2018, Aușel: o pasageră a purtat rucsacul în spate, lucru strict interzis în cazul oricărei călătorii cu telescaunul, iar obiectul a rămas agățat de scaun, femeia rămânând suspendată minute bune.
- 26 august 2018, Parâng: scaunul în care se aflau un tată și un fiu a fost lovit de un camion plin cu lemne. Suportul pentru picioare a fost îndoit, iar tatăl a suferit două contuzii.
- 14 octombrie 2018, Vatra Dornei: o bătrână de 79 de ani a fost izbită în plin la îmbarcare de un telescaun, femeia suferind leziuni fizice.
- 10 ianuarie 2019, Sovata: telescaunul a rămas blocat cu 20 de turiști, fiind necesară evacuarea acestora pe corzi. Operațiunea a durat mai puțin de o oră.
- 17 ianuarie 2019, Arena Platoș: telescaunul a rămas blocat cu 8 turiști. A fost necesară mobilizarea echipelor de intervenție, operațiunea de debarcare a turiștilor desfășurând-se pe corzi.

 


Re: Telescaunele din România PTMZ

La final, ca o încheiere a prezentărilor despre telescaunele de la noi, vă propun să facem o mică statistică a lor:
La acest moment, în România există fizic 41 de telescaune, dintre care:
- cu prindere fixă: 30
- debraiabile: 11.

Dintre cele cu prindere fixă:
- construite/începute anterior Revoluției: 10 (incluse și Sovata și Vidra)
- construite/începute ulterior Revoluției: 20.
Aceasta așa, să vedeți tendința pârtiilor de după Revoluție: scurte și ieftine; multe dintre telescaunele de după Revoluție au sub 1 km lungime.

Acestea au fost prezentările despre telescaune, sper că v-au plăcut :) . Vă aștept, ca de obicei, la topicul de discuții cu întrebări, corecturi, completări și păreri. Așa, ca observații, am văzut că am inversat, din greșeală, Ciric cu Muntele Mic, iar telescaunul de la Gârda Mare nu a fost trecut în lista inițială, am uitat să-l introduc, deci sunt 41 de telescaune, nu 40, iar nefinalizate sunt două.

 


Go to page:  1 2 3 4
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Transport pe cablu  • 
Choose destination

Since our 2296 forum members have written 422352 posts in 5262 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use