Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăAspecte diverse din transporturi şi infrastructură

 

Topic: Despre termoficare

7 posts, 472 views
Despre termoficare reiny2000

Despre a cincea generație de sisteme de termoficare:
5GDHC in short
A 5th generation district heat and cold (5GDHC) grid is based on the exchange of thermal energy between buildings with different needs. The principal grid carries a low temperature flow to active and distributed substations which upgrade the temperature to the required level. Distributed thermal storage buffers the fluctuation in supply and demand of heat and cold. This architecture maximizes the share of low-grade renewable and waste energy sources.
Oare sistemul din București s-ar preta la așa ceva? Mă gândesc că la un moment dat CET-urile se vor închide și va fi nevoie de un înlocuitor.

 


Re: Despre termoficare reiny2000

Eficiența energetică a clădirilor: planurile PE pentru decarbonizarea sectorului
    * Emisii zero pentru clădirile noi începând din 2030
    * Măsuri pentru reducerea facturilor la energie și combaterea schimbărilor climatice
    * Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi scutite
    * Clădirile produc 36% din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune
Eurodeputații au adoptat marți planuri convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se dorește și ca numărul clădirilor cu performanța energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informații privind performanța energetică să fie îmbunătățit.

Obiective de reducere a emisiilor

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările Uniunii vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerințele minime de performanță energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.

Scutiri

Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Țările Uniunii pot decide să excludă și clădirile protejate pentru calitățile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

Citat

Raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor Ciarán Cuffe (Verzi/ALE, Irlanda) a declarat: „Directiva arată clar modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale și imediate pentru cei cu venituri reduse. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie și va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în același timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esențial al Pactului verde european. Rezultatul de astăzi arată că Parlamentul continuă să sprijine un Pact verde care asigură, în egală măsură, o tranziție echitabilă și ambițioasă”.

Următorii pași

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

Context

Potrivit Comisiei Europene, clădirile din Uniune sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Pe 15 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, ca parte a așa-numitului pachet „Pregătiți pentru 55”. O nouă lege europeană a climei (iulie 2021) a introdus obiectivele pentru 2030 și 2050 în legislația europeană obligatorie.

Legislația privind performanța energetică a clădirilor este aliniată direct la obiectivele și propunerile Conferinței privind viitorul Europei (CoFE), care vizează consolidarea independenței energetice și a durabilității UE. Această inițiativă legislativă este interconectată cu propunerile CoFE, cum ar fi consolidarea rolului municipalităților în planificarea urbană pentru a sprijini infrastructura verde-albastră [propunerea 2(3)], reducerea dependențelor de importurile de petrol și gaze prin proiecte de eficiență energetică [propunerea 3(3)] și sprijinirea activă a proiectelor de eficiență energetică în vederea obținerii unei mai mari autonomii în domeniul producției și aprovizionării cu energie [propunerea 18(2)].
Textul adoptat este disponibil în limba română aici. Sunt curios dacă CET-urile vor fi considerate cazane pe bază de combustibili fosili.
TA-9-2024-0129_RO.pdf
TA-9-2024-0129_RO.pdf (589.7 KB; downloaded 28 times)

 


Re: Despre termoficare shoppy

Din ce inteleg cladirile incalzite trebuie sa aiba emisii zero, nu CET-ul, daca esti conectat la CET este perfect.

Gazul este combustibil fosil?

 


Re: Despre termoficare reiny2000

În textul adoptat se spune:

"(Indicatori obligatorii) decarbonizarea încălzirii și răcirii, inclusiv prin intermediul rețelelor de încălzire și răcire centralizată, și eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea unei eliminări treptate complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040;"

"„cazan” înseamnă ansamblul format din corpul cazanului și arzător, destinat să transmită unor fluide căldura rezultată în urma procesului de ardere;"

"„încălzire centralizată” sau „răcire centralizată” înseamnă distribuția de energie termică sub formă de abur, apă fierbinte sau lichide răcite, de la o sursă de producție centralizată sau descentralizată, prin intermediul unei rețele, către mai multe clădiri sau locații, în vederea utilizării sale pentru încălzirea sau răcirea spațiilor ori pentru încălzirea sau răcirea proceselor industriale;"

"Comisia emite orientări cu privire la ceea ce poate fi considerat drept cazan pe bază de combustibili fosili."

De asemenea, în unele părți se discută despre cazane autonome, iar în altele doar despre cazane.

 


Re: Despre termoficare shoppy

Deci orice incalzire trebuie sa fie electrica, nu mi se pare cea mai buna idee, daca eliminam gazul o sa fim dependeti de infrastructura electrica, deci infrastructura trebuie sa fie mai buna deci transportul o sa fie mai scump, si si fluctuatiile de pret din cauze economice o sa fie mult mai puternice.

 


Re: Despre termoficare reiny2000

Pentru încălzire există și alte soluții, cum ar fi baterii de nisip sau energie geotermală:

Big sand battery to store wind and solar energy using crushed soapstone
Capable of storing 100 MWh of thermal energy from solar and wind sources, it will enable residents to eliminate oil from their district heating network, helping to cut emissions by nearly 70 per cent.
Oradea a conectat un cartier la o sursă de încălzire din energie geotermală
Aproximativ de 5000 de locuitori din Oradea vor beneficia de încălzire și apă caldă realizată cu surse geotermale. O stație geotermală cu o investiție de 3,8 milioane de euro a fost inaugurată în oraș.

 


Re: Despre termoficare shoppy

Tot iti trebuie electricitate serioasa pentru pompe, asa la o centrala de apartament consumul electric nu este mare si daca ai probleme ii poti pune un UPS cu baterii.

 


Home page  • 
Parent forum: Aspecte diverse din transporturi şi infrastructură  • 
Choose destination

Since our 2296 forum members have written 422349 posts in 5262 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use