De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Proiectul Rosia Montana

29 posts, 12662 views
 
Go to page:  1 2 3
 
 

📖 Pagination options
Proiectul Rosia Montana ByOnu

Deschid acest subiect pentru a discuta despre deja-faimosul proiect 'Rosia Montana'.

Voi cum vedeti situatia?

 


Re: Proiectul Rosia Montana shoppy

Vad ca au inceput sa circule tot felul de emailuri din ce in ce mai disperate / inculte de genul "cianura e ilegala in Europa", "ne iau aurul si ne lasa cianuri", "se umple tara de cianuri, multe cianuri".

Pozitia UE asupra cianurilor in minerit: "este sigura si nu exista alta metoda cu impact mai redus asupra mediului"
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... anguage=EN

O exploatare miniera cu cianuri in mijlocul unui oras, langa ocean, in lumea civilizata:
http://www.catalinhosu.ro/o-mina-de-aur ... -oras.html

O sa incerc sa ma documentez mai mult asupra ce se intampla defapt acolo la RM si care este procesul de obtinere a aurului pe baza de cianuri. Daca stie cineva mai multe, sa explice sau sa dea niste linkuri.

 


  • Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Proiectul Rosia Montana Dr2005

Nu cred că problema e cianura în sine (să fim serioşi, există şi alte activităţi extrem de poluante care se execută în continuare prin alte zone ale ţării), ci faptul că toată valea aia va deveni haldă de steril, iar un munte întreg va fi tocat (a... mai e şi problema că statul nu prea se alege cu nimic din toată treaba). Problema şi mai mare o să fie peste vreo 10 ani, după ce se va fi exploatat tot aurul de acolo... RMGC o să îşi ia jucăriile şi o să plece, iar oamenii din zonă vor redeveni şomeri şi va rămâne şi ditamai lacul de steril care, dacă se va rupe, va face cam ce s-a întâmplat în Ungaria acum vreo 2 ani, când s-au distrus definitiv două sate (a rămas un fel de Cernobîl acolo).

A... şi se duce naibii tot potenţialul turistic al zonei, că nimeni nu o să vrea să îşi petreacă vacanţa la poalele unui munte care e pe post de baraj pentru steril.

 


Re: Proiectul Rosia Montana shoppy

Pai daca e dupa turism, atunci sa se opreasca toata industria din zona de deal sau de munte, ca strica potentialul turistic. Apoi zona aia deja e ciuruita de munti tocati, halde de steril si lacuri de decantare, nu stiu exact care munte se va toca, dar 3-4 sunt deja tocati, deci dupa algoritmul de mai sus potentialul turistic deja da cu minus, deci ori ideea e gresita ori fatarnicia e in floare.
Statul roman a campion la dat tara pe degeaba, sa nu uitam ca au fost vandute pe nimic toate resursele de petrol din subsol si nu vad sa se isterizeze nimeni, deci nici asta nu e problema.

Pana la urma cred ca defapt e doar o poveste de genul "de ce fura x in loc de y" sau "daca voi credeti ca puteti sa furati fara mine, pai fac un taraboi in presa..."
rm.jpg (438.73 KB; downloaded 5586 times)

 


Re: Proiectul Rosia Montana shoppy

Defapt sunt o droaie de exploatari de aur pe la noi, la alea de ce nu protesteaza nimeni?

un articol din 2010 wrote:
Vestul ţării, luat la ochi de căutătorii de aur
Autor:  Teodora Vasâlca-Cimpoi

Ruşi, canadieni sau investitori înregistraţi în paradisuri fiscale controlează, prin una sau mai multe subsidiare româneşti, zăcămintele de aur.

Sursa: EVZÎn spatele scandalului generat de proiectul Roşia Montană, care a captat atenţia publică, o întreagă industrie de exploatare a resurselor auro-argintifere înaintează cu paşi mărunţi în zona Munţilor Apuseni.

Fie că este vorba despre foste mine de stat reactivate de investitori privaţi, fie despre proiecte de la zero, aurul va fi scos la lumină. Miza e mare, având în vedere aprecierea-record a aurului în ultima perioadă.

Peste 20 de localităţi din opt judeţe din vestul ţării - Caraş- Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş - vor fi „scurmate” în căutarea metalelor preţioase. Cele mai multe proiecte, opt la număr, vizează judeţul Hunedoara, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).




Singura companie care are deja drept de exploatare în Hunedoara este Deva Gold, care derulează proiectul de la Certej. Dacă toate avizele necesare vor fi obţinute până la finele anului, producţia ar demara în 2012, iar exploatarea ar dura 16 ani, potrivit lui Nicolae Stanca, directorul companiei.

Proiectele altor cinci companii sunt în etape preliminare - de prospectare a terenurilor pentru identificarea potenţialelor resurse sau, mai avansat, de explorare (când se estimează deja dimensiunea zăcămintelor).

„Radem” tot acum?

În ciuda protestelor publice privind utilizarea cianurii şi a temerilor privind impactul potenţial asupra mediului, statul continuă să acorde permise şi licenţe în domeniu. Ultimele trei au fost date în 2009.

Procedeele de extracţie a aurului variază, deşi au la bază cianura. „Spre exemplu, la Roşia Montană, cât era la compania naţională Minvest, în iazul de decantare nu ajungea cianură”, ne-a declarat Gelu Mărăcineanu, specialist în domeniu, fost preşedinte al ANRM.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru este ca statul să cântărească avantajele şi dezavantajele fiecărui proiect. „Trebuie o strategie în domeniul acesta. La tehnologiile de acum, poţi ca în 15-20 de ani să nu mai rămâi cu nimic”, a spus Mărăcineanu.

El a adăugat că, la nivelul actual de consum, sunt deja probleme cu ce vor fi înlocuite unele resurse. „România nu este în poziţia de a fi furnizoare de materii prime pentru alte ţări, fiindcă nu avem rezerve atât de mari. Viaţa nu se termină cu generaţia noastră”, a conchis fostul şef ANRM.

Pe de altă parte, statul trebuie să fie atent şi cui acordă aceste resurse. „România a avut probleme mari cu cei care negociază astfel de contracte”, susţine Dragoş Cabat, analist economic. El adaugă că autorităţile ar trebui să acorde licenţe unor lideri în domeniu, aşa cum s-a procedat în cazul Dacia, preluată de Renualt.

Aurul românesc, dorit şi de numărul unu mondial

Aşa cum EVZ a mai relatat, aproape toate companiile care au primit licenţe să sape după aur în România au în spate firme înregistrate în paradisuri fiscale. În total, opt firme controlează, prin una sau mai multe subsidiare de pe piaţa locală, zăcămintele de aur.

Printre ele se află şi Barrick Gold Corporation, cel mai mare producător de aur la nivel mondial. Grupul canadian are trei permise de prospecţiune în Arad şi Caraş-Severin, prin subsidiara Barrick Gold România.

Totodată, deţine 50% din compania locală Transylvania Minerals, cu drept de explorare pentru minereu polimetalic în Hunedoara şi Arad, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Printre cei care activează pe piaţa locală se află şi cel mai bogat rus, Mihail Prokhorov, un apropiat al Kremlinului.

Potrivit informaţiilor din presă, el este în spatele offshore-ului acţionar la Romaltyn Mining SRL, ce deţine fosta uzină „Aurul”, celebră pentru accidentul din 2000 de la Baia Mare.

De asemenea, are încă trei licenţe de explorare în SatuMareşiMaramureş, câştigate în 2009, prin firma Romaltyn Exploration SRL, singurul participant la licitaţie.

„E bine ca în 15-20 de ani să exploatăm cel mai mare zăcământ de aur, iar metalul să fie vândut în alte ţări sau e nevoie să păstrăm resurse şi pentru noile generaţii?“,
GELU MĂRĂCINEANU, fost preşedinte ANRM

LISTA „DE AUR”

Ce firme au primit perimetre în concesiune


Gabriel Resources (Canada) - prin firma Roşia Montană Gold Corporation, are drept de exploatare a zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană şi Bucium (jud. Alba); prin Rom Aur, are licenţă de explorare la Băişoara (jud. Cluj);


European Goldfields (Canada) - prin Deva Gold SA, are drept de exploatare aur-argint la Certej (Hunedoara), iar prin European Goldfields Deva - drept de explorare la Măgura Ţebii şi de prospecţiune în perimetrele Brad Vest şi Bârza-Brad (Hunedoara);


Dacian Mining (Suedia) - prin Mineral Mining SRL, are drept de exploatare diverse minereuri, printre care aur-argint, bismut, wolfram, molibden, în Băiţa (Bihor);


Romaltyn Ltd. (Isle of Man) - prin Romaltyn Mining, are drept de exploatare produse reziduale miniere la Tăuţii de Sus (Maramureş), iar prin Romaltyn Exploration SRL, trei licenţe de explorare aur-argint în Cămărzana (Satu-Mare), Aluniş- Piatra Handal şi Poprad (Maramureş);


Barrick Gold Corporation (Canada) - prin Barrick Gold România deţine trei permise de prospecţiune în Talagiu-Zarand (Arad), Lăpuşnicu Mare şi Teregova (Caraş-Severin), pentru minereuri de cupru şi auro-argintifere, dar şi 50% din Transylvania Minerals SRL, cu drept de explorare la Dealul Bratosin (Hunedoara, Arad);


Valhalla Resources (Cipru) - are prin Vallachia Resources SRL drept de explorare pentru minereu polimetalic la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), dar şi 50% din Transylvania Minerals SRL; prin HOQ Operation, are licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad);


Samax România Ltd (Marea Britanie) - prin Samax România, are drept de explorare pentru minereu auro-argintifer şi de cupru la Rovina (Hunedoara);


Eliseror Ltd. (Cipru) - prin Dacia Minerale, prospectează zona Oaş Nord (Satu Mare) şi explorează zona Căraci-Birtin (Hunedoara).


Citiţi mai mult: Vestul ţării, luat la ochi de căutătorii de aur > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/vestul- ... z1bEHxlWDx
EVZ.ro

http://www.evz.ro/detalii/stiri/vestul- ... 92169.html

 


Re: Proiectul Rosia Montana ByOnu

Despre reclamele cu suferinta oamenilor ce credeti...?

 


  • Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Proiectul Rosia Montana Dr2005

Reclamele alea sunt plătite de RMGC... e clar că miza e mare, dacă compania îşi face atâta reclamă (ca fapt divers, la concertul Scorpions de la Cluj era tot stadionul plin de reclame la RMGC). În Roşia Montană nu mai sunt prea mulţi locuitori... majoritatea lor au vândut casele către RMGC şi s-a mutat în Alba Iulia sau în alte părţi.

 


Re: Proiectul Rosia Montana shoppy

Cei care au participat la ultimul Fan Fest erau cat pe ce sa plece batuti de acolo ca localnicii isi doresc proiectul, din turism castigau doar 2-3 si la restul le e foame acum, ce o sa fie peste 10-12 ani e mai putin important.

Multe din fostele exploatari miniere din Franta au devenit parcuri, muntii de steril sunt puncte de belvedere si trasee de mtb downhill, fostele trasee de cf sunt piste de mtb crosscountry si calarie, pe o halda chiar s-a facut rezervatie pentru protejarea florei unice ce a aparut pe halda de steril.

Aici o harta cu galeriile si haldele de steril existente:
https://picasaweb.google.com/1086959779 ... 3676707122

Si aici o harta cu proiectul si locuintele ce vor fii afectate / demolate:
http://3.bp.blogspot.com/_cbqm1p3Iac0/S ... omania.png

 


Re: Proiectul Rosia Montana DanCld

Din punctul meu de vedere actiunile din ultimii ani ale RMGC aproape ca sunt scoase si aplicate direct din manualul de psihologie sociala si politica:

* controlul total al factorilor locali din Rosia (primarie, consiliu); e posibil ca unii consilieri chiar sa fie pe statul de plata al RMGC insa aspectul cert e ca sedintele se desfasoara intr-o cladire proprietate a RMGC

* prin controlul asupra consiliului s-au blocat toate initiativele alternative proiectului minier; mi-e greu sa cred ca le-ar fi picat mana, in alte conditii, sa autorizeze pensiuni turistice sau sa solicite declararea zonei drept defavorizata sau sa atraga bani publici sau fonduri europene pentru drumuri / apa sau alte amenajari

* au cumparat satul casa cu casa... si au demolat

* au sponsorizat anumite cariere politice, suspiciunile majore fiind legate de donsoara ajunsa parlamentar independent la Bruxelles

* au cumparat cantitati enorme de publicitate in presa scrisa, radio si televiziune, ba chiar au plimbat ziaristi pana in Noua Zeenlanda pentru a obtine... editoriale sincere

* au directionat campanii media agresive impotriva celor care s-au opus deschis proiectului; anul asta Fan-Fest a fost reflectat in anumite ziare precum fenomenul Piata Universitatii in anii '90; atunci aveam 12 ani insa tot mi-au picat ochii atunci pe gazete cu articole despre orgii in corturi, pistoale ascunse la troita, copii fugiti de acasa care au fost gasiti privind la video filme de o anumita factura.

* campania cu "mineritul ajuta la pastrarea patrimoniului" imi provoaca instantaneu o asociere cu celebrele "minerii fac ordine" si "minerii planteaza flori"

Serios, mie imi suna prea multe semnale de alarma in toata povestea asta.

 


Re: Proiectul Rosia Montana shoppy

Pai uite si tu, aia deja au ditai exploatarea alturi, e normal sa faca presiuni, si nu cred ca vrea cineva normal la cap sa faca turism langa o exploatare activa, sa ai tot timpul galagie, decat daca te ambitionezi sa faci doar de-al naibii.
Daca e asa nu se mai face nici o industrie nicaieri ca vin vecinii si fac scandal ca daca nu era industria atunci veneau ei sa faca din rahat bici si sa mai si pocneasca.
Eu am fost cu cortul la Lacul Scropoasa, in Bucegi, si cand a venit minerul de la Cariera Lespezi ca se dinamiteaza habar nu aveam ca peste munte e ditai cariera, dupaia ne-a tinut juma de ora pe toti mai incolo cat a fost detonarea, si dupaia a venit norul de praf de s-a pus ditai praful pe corturi si pe ce mai aveam pe afara, pentru studenti poate ca nu e o problema prea mare dar turismul de succes nu il faci cu evacuari si doar cu studenti care merg cu cortul in carca.
Nimeni nu vrea sa salveze Vulcanii Noroiosi, Oravita - Anina, Rezervatia Retezat, Lacul Sfanta Ana, Ghetarul Scarisoara, nimeni, iti rupi masina mergand pana acolo, si deodata toti vor sa faca turism intr-un oras minier gaunos pe dedesubt, langa ceea ce probabil e cea mai mare excavatie deschisa de cupru din tara si langa o alta excavatie deschisa abandonata, ca face el turism minier, du-te nene la Salina Slanic, la Salina Turda, si vezi acolo turism minier de ramai cu gura cascata. Da de alea nu zice nimeni nimic, parca nici nu exista, de ce oare?

Asta cu copii fugiti de acasa care faceau acolo nustiuce nu e de mirat, eu am fost anul trecut la Sighisoara, am stat la Camping Central si ce am vazut acolo, era plin de copii de 17-18 ani care venisera acolo nesupravegheati cu autostopul, si-au pus corturile fara nici un pic de respect peste ancorele noastre si ale vecinilor pe spatiul care il lasasem liber asa la mica intelegere, si in prima noapte erau beti si se certau cu unu mai treaz sa mai ia 2 beri de ultimii 5ron care ii mai ramasesera si pe care vroia sa ii pastreze pentru intors cu autostopul, ceilalti deja nu mai aveau nici un ban, dupa care au inceput certurile care cu care sa se culce in ce cort, ca unii proprietari de cort vroiau sa doarma cu cate o fata da mai promisesera la 2 prieteni loc la ei in cort, bine, ca nu stiau ei ce sa faca cu o fata era alta, dupa multe urlete si injuraturi in mijlocul campingului s-au linistit, a doua zi de festival au plecat acasa, nu cred ca au vazut sau au inteles ceva din festival. Asa si cu Vama Veche ca am fost si acolo cu cortul, multi copii de 18 ani care vin si se fac prastie in prima seara fara sa stie sau sa inteleaga ceva din Vama Veche, doar merg printre corturi "nu aveti o tigara?, nu aveti 5ron?".

 


Re: Proiectul Rosia Montana cris01

niste oameni care se cred ca stiu totul despre asta dar lasa de dorit

 


  • ADY881
  • Posted:
  •  

Re: Proiectul Rosia Montana ADY881

Eu sunt contra, am citit un raport, sau cum dracu se numeste, intocmit de niste profesori de la ASE, in care se demonstreaza ca practic toata magaoaza cu RMGC, e o teapa mare pentru Romania(adica pentru noi astia amaratii), si unicii profitori de pe aceasta mizerie vor fi functionarii si aia de la RMGC.
a) "Mii de locuri de munca" - vrajeala de adormit copii, in realitate vor fi mai multi muncitori doar in timpul amenajarii exploatarii, dupa ce va incepe exploatarea, vor fi cateva sute de angajati in cel mai bun  caz, datorita tehnologiei moderne, ce reduce nevoia de oameni.
b) "Marele profit adus bugetului de stat" - 4 miliarde $  in 25 de ani, este un scuipat in fetele noastre, atat timp cat asemenea sume se aruncau de catre niste ministere blonde, pe piscine,telegondole in cativa ani, sau cazul Bechtel ;) .
c) "Vom conserva toate vestigiile..." - le vor conserva, dupa care le vor dinamita, ei nu au venit la noi sa ne conserveze monumentele noastre, ei au venit sa faca bani, credeti ca ii vor opri galeriile romane? :lol:

Dupa parerea mea(de agent de paza), cel mai bine, pentru noi(amaratii), este sa ii dam papucii RMGC, si sa mai asteptam 25-50ani pana ce tara se mai civilizeaza, adica se mai reduce din coruptie la carmacii nostri dragi, si copii/nepotii nostri vor putea sa materializeze banii proveniti din resursele naturale mai bine decat se face azi, atunci cand redeventa nu va fi mai mica ca in tarile bananiere din Africa.

 


Re: Proiectul Rosia Montana Onofrei Sergiu-Gabriel

Foarte corect ADY881!!!
Va mai amintiti reclamele de acum 2ani cu tot felul de ,,maimutoi" care se smiorcaiau in fata camerei ca :  ,,sunt din Rosia-Montana, fost miner...si vreu sa lucru...,bla-bla!"...Pe astia ii consider vanzatori de tara!! Eu, prefer sa ingrop definitiv tot aurul, decat sa vina tot strainii ( vesnic, strainii...urasc acest fapt!!!) ,...sa mi-l exploateze iar eu sa beneficiez de doar...cateva procente din toata mascarada asta!!! Am ajuns in asa hal, noi, Romania ca tara, sa fim jecmaniti de toate lichelele Europei si ai intregului Mapamond! Iar noi ne complacem, radem si batem din alamuri ca niste prosti ( nu toti!!!!). Ne fura toti si ne jecmanesc intr-un stil barbar si de-o nesimtire crasa!   In special de talharii de la FMI. Bine,...ca nu FMI-ul a venit la noi daca aceasta clasa politica post-decembrista nu ,,i-ar fi chemat cu drag"!!! Strainii ne-au dictat absolut orice inn tara noastra!!! Ei ne-au dictat sa inchidem fabrici, combinate, uzine, santiere, potentialul agricol...Am devenit groapa de gunoi a Europei,...am ajuns piata de desfacere a produselor cu ,,E"-uri ale strainilor in loc sa ramanem unul din marii producatori ai Europei! Lasandu-ne prada santajului economico-financiar numit UE,  strainilor, asa ca stau si ma intreb....cum avem tupeu sa mai privim Mausoleele de la Marasesti, Marasti si Oituz, in fata??? Cum putem sa mai avem tupeu sa dam ochi cu cei cazuti acolo???
Rau am ajuns!!!

 


  • ADY881
  • Posted:
  •  

Re: Proiectul Rosia Montana ADY881

Onofrei Sergiu-Gabriel wrote:
Va mai amintiti reclamele de acum 2ani cu tot felul de ,,maimutoi" care se smiorcaiau in fata camerei ca :  ,,sunt din Rosia-Montana, fost miner...si vreu sa lucru...,bla-bla!"

Da acele reclame au fost facute la plesneala, la ele puneau botul doar cei mai naivi, sau fanii lui Salam, de fapt acele contracte de publicitate, reprezinta o forma de MITA retusata, pentru a inchide botul posturilor TV, deoarece orice jurnalist normal la cap daca doar cauta informatii pe net(nemaivorbind de sursele lor) isi poate da seama, ca toata afacerea RMGC e o mare CIOACA, gen privatizarea cu Dan Diaconescu a Oltchimului :lol: .
P.S. Pana cand a fost inchisa gura si lui Mircea Badea, care e cunoscut prin pozitiile sale acide si noncomformiste, asta e forta banului. ;)

 


 
Go to page:  1 2 3
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421370 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use