De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania

19 posts, 7035 views
 
Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania ADK

De puțin timp am trecut la căști wireless (cu siguranță n-aș fi aruncat sute de lei, dar am prins o lichidare de stoc cu prețul similar unui bax de suc), astfel că o parte din probleme au mai dispărut, poate voi înlocui și smartphone-ul că pentru un Android low-cost și-a atins viața medie.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania ADK

O întrebare, deși al căre-i răspuns l-aș cunoaște parțial:

Dacă telefonul cere la alimentare 5v și 2a (adică 10w), și se defectează adaptorul iar eu mai am unul doar la 1a și ceva, voi solicita adaptorul sau telefonul se va încărca mai greu?

La fel și invers. Am căștile cu 5v și doar 45ma, venite cu doar mufă USB fără adaptor. Dacă ce-l mai apropiat adaptor îl am la 5v și 0,5a (500ma), riscă ceva sau își "trage" doar cât are nevoie?

Știu că contează cablul, dar și calitatea adaptorului.

 


Re: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania shoppy

Explicația este mai lungă dar pe scurt cât timp este o mufă USB nu se strică nimic în nici o configurație.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania ADK

M-ar interesa niște explicații suplimentare.

Am observat că depinde mult și cablul USB, dacă gadget-ul cere mai mult de 1a este nevoie de un cablu mai gros și preferabil de calitate, nu orice aftermarket ieftin. La fel, trebuie să știi cât duce un adaptor dacă cumperi unul cu 2 stocuri USB + un fir cu USB-A/C din oficiu, deși evitați chinezăriile cică cu 3a și cu lumină de veghe în carcasă că se încing și se ard singure și la 1a. Am pe undeva câteva încă nearse, să le fac "reclamă" la producători ca să vă feriți de ele dacă le găsiți și prin alte locuri.

La fel și cu brichetele auto, nu sunt de încredere de la magazinele chinezești. Căutați într-un loc serios, eu am găsit la Pepco relativ ieftin și ok, Carrefour (Dunlop) și Lidl dar mai mult la promoții.

Recent am găsit la un magazin local adaptoare foarte ieftine marca Travel ce scot 5v 2a cu un singur port și care își fac treaba destul de bine (respectivele adaptoare sunt la o căutare online vreo 20 lei, aici le-am găsit la preț de pâine).

 


Re: Despre telefoane si telefonie mobila (celulara) in Romania shoppy

Standardul USB spune ca ai 5V cc intre 2 pini, deci orice alimentator este o sursa de tensiune de 5V.

Sursele de tensiune iti dau tensiune de iesire, curentul fiind un produs secundar dat de rezistenta cosumatorului; si priza de perete este o sursa de 220V ca, daca ai o veioza cu un bec de 100W poti oricand sa schimbi becul cu unul de 40W, curentul si astfel puterea absorbita va scadea dar nu se strica nimic. Poti sa pui si un bec de 200W si va functiona pentru ca puterea sursei din retea este practic nelimitata fata de cat poate consuma un apartament, problema este ca si curentul absorbit va creste ceea ce va cauza ca mufele si cablajul veiozei sa se incalzeasca, daca veioza nu este proiectata pentru 200W atunci mufele sau izolatia se vor topi si vei ajunge sa faci scurt intre faza si nul(si aici vor interveni sigurantele din panou ca sa nu arzi toata instalatia).

Asta se aplica si la USB, deci nu este nici o problema sa pui un consumator de 1A la o sursa de 3A(doar ca aici exprimam puterea absorbita ca amperi si nu ca wati, la cc P=UI deci la 5 V 1A este echivalentul la 5W).
Prima problema este ca sursa din alimentatorul de USB nu are putere nelimitata, la o sursa simplista daca incerci sa consumi mai mult decat puterea sursei atunci tensiunea sursei va scadea si sursa va incepe sa se incalezasca si in final se va arde; acum 10 ani erau foarte dese cazurile cand oamenii incarcau telefonul de la USB-ul laptopului fara sa stie ca acea sursa are o putere insuficienta si ardeau sursa din laptop, intre timp atat sursele cat si telefoanele au electronica suplimentara care detecteaza scaderea tensiunii si atunci reduc puterea debitata/absorbita astfel incat sursa sa fie protejata(bine, daca conectezi o chinezarie de ventilator la o chinezarie de alimentator de priza sau bricheta este posibil sa nu ai nicaieri nici o protectie si sa arzi sursa).

Cablajul/mufele sunt si ele o limitare, teoretic ai putea sa topesti o mufa sau un cablu daca incerci sa consumi 3A pe un cablu de 1A dar ma indoiesc ca puterea esre suficient de mare, cel mai probabil un cablu chinezesc se va intrerupe foarte usor unde este indoit, unde cablul intra in carcasa mufei sau la lipitura din mufa, deci de evitat chinezariile in general.

Telefoanele si alimentatoarele fast-charging sunt un caz special, initial se respecta stadardul USB de 5V dar apoi telefonul si alimentatorul vor incerca sa comunica pe pinii de comunicatie ai mufie USB si, daca reusesc sa se inteleaga si sa se puna de acord, atunci in loc de 5V aliemntatorul va oferii o tensiune mai mare, altfel lucrurile vor continua la 5V conform standardului USB(aici este mai important sa ai cabluri bune si nu chinezarii petnru ca aici cresc atat tensiunea cat si curentul, deci ai sanse mai mari sa se faca un scurt, de asemena exista cabluri chinezesti vandute pentru alimentare care nu au conductor conectat la pinii de comunicatie pentru reducerea costurilor deci nu va exista schimb de informatii).

 


Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2289 forum members have written 421378 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use