Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

 

Topic: Ordinul Arhitectilor despre aprobarea tacită în urbanism

67 posts, 15835 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5
 
 

📖 Pagination options
Re: Cine se pricepe la urbanism, PUZ, clădiri construite ile IonutBitea

Exemplul tău este o casă interbelică, este construită pe alte reglementări, de mult apuse :)

 


Re: Cine se pricepe la urbanism, PUZ, clădiri construite ile andrei11

Ok, ca la judecată, refolmulez.
Uite un bloc nou nouț pe Batiștei ( și sunt muuuuuuuuuuuuulte de acest gen ).
Cele două trotuare practic sunt acoperite de balcoane / camere. Îți spun, nici nu trebuie să cauți  prea mult, sunt exemple câte doreștila tot pasul.
1.jpg (430.2 KB; downloaded 4317 times)

 


Re: Cine se pricepe la urbanism, PUZ, clădiri construite ile shoppy

Fata de domeniul public nu stiu care este reglementarea, faceau si comunistii asa ceva, uite un exemplu la Buzau: https://www.google.com/maps/@45.1508205 ... 312!8i6656
Sau daca ai un gang, cu acela ce se intampla, este al proprietarilor si il pot inchide?

 


Re: Cine se pricepe la urbanism, PUZ, clădiri construite ile TibiV

IonutBitea,
ma bucur ca te preocupa subiectul.
Un subiect de-a dreptul tragic in "capitala patriei".

S-a construit cu partea inferior-dorsala, iar rezultatul este asemanator cu ceea ce produce partea inferior-dorsala...

Iar toate problemele au ca explicatie un singur raspuns:"sfanta spaga!".

Stiu ca esti membru de 3 ani si jumatate, dar poate ti-a scapat un reportaj de acum doua luni, postat de colegul misterr...
Dupa ce il citesti (si mai ales il vezi) sa imi spui daca iti mai poti imagina ca lucrurile in tara asta se mai pot rezolva simplu, ca in '89 (un singur impuscat) sau la urmatoarea revolutie trebuie cate un impuscat din fiecare minister si fiecare primarie...  :((
Vei descoperi ca reglementari exista, dar degeba. Probabil ca doamna care a facut receptia proiectului din reportaj a primit la lucrarea aia toti banii pentru "casuta de vara" cu 7-8 camere de pe Valea Prahovei....
(By the way, abuzul in serviciu a fost dezincriminat... )


misterr wrote:
Legea care ar putea rezolva problema parcărilor, ignorată. Reacțiile primarilor când își dau seama ce autorizații au semnat





Milioane de euro, din care puteau fi amenajate parcări publice în București, au fost pierdute de Primăria Capitalei din nepăsare și ignoranță.

Banii ar fi trebuit să vină de la dezvoltatorii imobiliari, care din 2006 sunt obligați să construiască un loc de parcare pentru fiecare apartament nou. În caz contrar, plătesc o amendă de 10 mii de euro către Primăria Capitalei pentru fiecare loc lipsă, iar acești bani trebuie cheltuiți pentru parcări.

Nu s-a strâns însă niciun cent, deși în Capitală sunt zeci de dezvoltatori care încalcă această regulă. Iată ce a găsit pe teren Inspectorul PRO.

Lipsa locurilor de parcare duce, în Capitală, la situaţii absurde, în care se aplică legea junglei. Aşa cum s-a întâmplat şi pe o stradă de lângă Universitatea Politehnică, singura cale de legătură între două ansambluri rezidenţiale, şi bulevardul principal. Un TIR şi-a croit drum smulgând pur şi simplu oglinzile maşinilor parcate.

Multe dintre autoturismele avariate aparţin locatarilor din blocurile noi, ridicate în zonă. Oamenii sunt nevoiţi să-şi lase autovehiculele pe unde apucă, pentru că dezvoltatorii nu au făcut parcări suficiente.

Șofer: “E vorba că sunt locuri de parcare puţine, iar accesul e aşa de doi ani şi ceva. De ce aţi vândut, dacă nu aţi rezolvat problema locurilor de parcare? Dar cum s-au luat autorizaţiile?”





O hotărâre a Consiliului General al Capitalei, din 2006, spune clar: dezvoltatorii nu primesc autorizaţie de construire dacă nu asigură minimum un loc de parcare pentru fiecare apartament. Plus încă 20 la sută din total, pentru vizitatori.

Aceeaşi hotărâre mai stabileşte că pentru fiecare loc de parcare nerealizat, dezvoltatorul să plătească Primăriei Capitalei câte 10 mii de euro. Excepţie fac blocurile noi din zona centrală, iar locurile plătite nu pot depăşi 20 la sută din total.

Cu banii astfel colectaţi, municipalitatea ar trebui să facă parcări publice. Până acum, Primăria Generală nu a strâns însă niciun cent. Deşi este evident că multe blocuri nu au numărul de locuri de parcare necesar.





Șofer: “O bătaie de joc pentru cetăţenii de aici. Și din partea primăriei, şi a celor care dau avize, şi din partea acestor oameni care se numesc ei investitori.”

În această luptă inegală, în care cererea este mai mare decât oferta, investitorii îşi permit să dicteze condiţiile. Şi cum legea nu impune ca parcările să fie gratuite, preţurile cu care sunt scoase la vânzare sunt imense şi nejustificate.

În sectorul 5, în capătul unei străzi înfundate, s-a ridicat, în 2016, un bloc de 3 etaje cu mansardă. Nu are niciun niciun loc de parcare. Dar are autorizaţie de construire, eliberată de Primărie. În acelaşi complex, un al doilea bloc este acum în construcţie. Iată ce spune agentul imobiliar unui posibil cumpărător.

Agent imobiliar: “Am 60 de apartamente şi o să îmi iasă maxim 15 dacă îmi aprobă, maxim 20.”
Client: ”Dar nu ştiţi dacă se va aproba sau când se va aproba?”
Agent imobiliar: ”Exact.”
Client: ”Și acum există vreun loc unde parcăm?”
Agent imobiliar: ”Pe stradă.”

Reprezentanţii dezvoltatorului au stat de vorbă cu noi doar telefonic.

Reporter: “Dacă dvs. aveţi autorizaţie de construire şi acolo scrie că aveţi 32 de apartamente pentru primul bloc şi 14 locuri de parcare?”
Reprezentant firmă: ”Doamnă, sunteţi de la poliţie? Mă sunaţi să mă trageţi la răspundere, aşa mă simt!”

Un act emis chiar de Primăria Sectorului 5 arată că funcţionarii ştiau că dezvoltatorul nu a asigurat necesarul de locuri. De ce au închis ochii, l-am întrebat pe primarul Daniel Florea, care susţine că habar n-avea de această problemă

Daniel Florea: “Ei au zis că este în regulă. Şi eu, pentru că au zis că e în regulă am semnat şi de fapt nu era.”





Primarul i-a cerut explicaţii Roxanei Dănălache, angajata primăriei sectorului 5 care a semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor,  deşi locurile de parcare lipseau.

Primar: “Cum e locurile de parcare?” Poate să fie mai puţine decât apartamente?”
Roxana Dănălache: ”Sincer nu-mi aduc aminte.”

I-am prezentat primarului Florea şi alte cazuri de blocuri care nu au locurile de parcare impuse de legislaţie.

Primar Florea: ”Uite aici e o autorizaţie dată de mine. Sunt 168 de apartamente şi 74 de locuri de parcare. Cum mama dracu? Trebuie să verificăm asta.”

În urma sesizărilor noastre, edilul Daniel Florea a demarat o acţiune de control a autorizaţiilor de construire şi a declarat că dacă se găsesc nereguli, angajaţii Primăriei care şi-au pus semnătură pe aceste acte vor fi fi cercetaţi disciplinar.

Pe Splaiul Independenţei, unde TIR-ul şi-a făcut loc avariind maşinile locatarilor, în capătul unui drum a fost construit un bloc cu 11 etaje. Are 153 de locuri de parcare deşi, potrivit legislaţiei, ar fi trebuit să aibă 288.





Aşadar, avizele se dau cu ochii închişi. O demonstrează şi autorizaţia de construire a aceluiaşi complex, emisă de primăria sectorului 6. Conform acestui act, imobilul ar fi trebuit să aibă, la etajul 11, zece camere de lectură, patru biblioteci, spălătorii şi uscătorii, 12 grupuri sanitare şi 14 holuri.

Cum era de aşteptat, investitorul le-a transformat în apartamente. Şi uite aşa numărul locuinţelor a crescut de la 182, câte erau prevăzute în autorizaţia de construire, la 240. Deşi, iniţial, reprezentanţii firmei au spus că ne vor oferi un punct de vedere, ulterior nu au mai fost de găsit.

Şi în cazul unui alt bloc, lucrările au fost recepţionate cu semnătura unui angajat al primăriei sectorului 6. Cu toate acestea, primarul Gabriel Mutu aruncă vina pe dezvoltatori şi închide ochii la ce se întâmplă la el în instituţie. Până în acest moment, edilul nu a luat nicio măsură şi nu a demarat nicio acţiune de control.

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6: ”Este o informaţie, nu că neoficială, ea e cunoscută în piaţă, cum se spune. După ce semnează procesele verbale, schimbă destinaţia şi merg şi le intabulează. Desfiinţează la demisol locuri de parcare şi fac apartamente.”

O altă găselniţă sunt sistemele de parcare etajate, care oferă locuri dependente pentru 2 maşini, din care una deasupra. Dezvoltatorii le închiriază doar pentru a trece de comisia de recepţie a lucrărilor, după care le dau înapoi. Este o practică recunoscută chiar şi de autorităţi. Care însă nu iau nicio măsură. Tocmai de aceea, viitorii proprietari trebuie să fie atenţi şi sesizeze autorităţile atunci când nu au în bloc locuri de parcare suficiente.

În Bucureşti, v-am prezentat doar câteva din cazurile în care dezvoltatorii nu au respectat numărul parcărilor. Primăria Capitalei nu are însă habar de niciunul. Şi astfel, în lipsa unui control eficient din partea autorităţilor, milioane de euro, care ar putea fi investite în parcările publice, rămân în buzunarul dezvoltatorilor. Iar bucureştenii continuă să piardă 24 de zile din viaţă, pe an, în căutarea unui loc în care să-şi lase maşina.

Am cerut un punct de vedere Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, autoritatea care ar trebui să facă ordine în acest haos imobiliar, guvernat doar de interese şi câştiguri uriaşe. Ministrul Paul Stănescu a refuzat însă interviul, chiar dacă l-am abordat la finalul unei conferinţe de presă.

Paul Stănescu: “Nu pot să îţi răspund acum, m-ai înţeles? Nu vorbesc româneşte?”





Atitudinea ministrului Stănescu este cel puţin revoltătoare. La fel ca şi cea a tuturor autorităţilor locale, care se fac că nu văd neregulile din construcţii. Care dau avize, pe bandă rulantă, şi aprobări pentru ansambluri de blocuri ilegale.

Totul se întâmplă pe o piaţă imobiliară complet scăpată din mână, intenţionat sau neintenţionat. Aşa că mare grijă la fiecare leu investit.

 


Re: Cine se pricepe la urbanism, PUZ, clădiri construite ile IonutBitea

Andrei11, mai mult ca sigur nu este legală construcția, fiind situată în zona protejată Batiștei, care are acest regulament.

Shoppy, acela era clar un gang pietonal, deci nu putea fi închis în mod legal.

TibiV, ai pus punctul pe i. Mulțumesc pentru link!

Cred, totuși, că putem face ceva dacă stăm cu ochii pe consultările publice în legătură cu PUZurile propuse și dacă ne implicăm cu comentarii (măcar) pe http://urbanism.pmb.ro în timpul dezbaterilor, eventual și pe urmă prin atacarea lor și a autorizațiilor de construire emise ilegal în contencios administrativ. Chiar dacă nu îi oprim complet, îi putem încetini drastic, suficient cât să stea cu banii blocați și să piardă orice urmă de profit.

 


Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal misterr

Coșmarul celor care și-au luat case lângă București: “Se ridică blocurile ca nişte închisori”

Click pe imagine pentru video:





Avem legi clare în construcţii, dar nu sunt aplicate, decât foarte rar. În Dobroiesti - o comună lipită de Bucureşti - se ridică blocuri printre case, spre disperarea vechilor locuitori.

Dezvoltatorii vin cu pretenţii, autorităţile închid ochii, iar autorizaţiile de construire descriu perfect haosul urbanistic din localitate. ″Inspectorul Pro’′ a urmărit de-a lungul vremii modul în care s-a dezvoltat această zonă şi vă prezintă un nou caz controversat.

Ilfov - 500.000 de oameni, infrastructură zero


Ilfov este în topul regiunilor cu cea mai mare creştere a populaţiei din Uniunea Europeană. Sunt cu 50 la sută mai mulţi locuitori decât acum 10 ani. Totalul: aproape o jumătate de milion de oameni. Zona este însă renumită prin infrastructura zero. Explozia de locuinţe a avut loc aici fără să se ţină cont de nimic. Autorităţile locale şi judeţene au autorizat sute de proiecte imobiliare în localităţile lipite de Bucureşti - precum Voluntari, Bragadiru sau Popeşti Leordeni - fără să amenajeze drumuri şi utilităţi.

Marian Petrache este de 7 ani preşedintele Consiliului Judeţean - instituţie cu rol de avizare în acordarea autorizaţiilor de construire.

Marian Petrache: “Faptul că oamenii aleg să locuiască în judeţul Ilfov, ne bucură, dar ne şi responsabilizează. Suntem conştienţi că este o mare provocare, iar cum obiectivul nostru este creşterea calităţii vieţii asta înseamnă că trebuie să avem grijă ca în acest judeţ să avem o dezvoltare economică socială durabilă care să permită acest lucru.”

Dobroeşti, o altă comună ilfoveană lipită de Capitală, aflată la numai 30 de minute distanţă de Piaţa Universităţii, are două sate şi un haos urbanistic descurajant, înţesat cu stâlpi de electricitate. În Franţa, de exemplu, nu se construieşte nimic la o distanţă mai mică de 200 metri de liniile de înaltă tensiune.

Ordine în acest haos ar fi trebuit să facă PUG-ul, adică planul urbanistic general, aprobat de consiliul local Dobroeşti, în 2017. Conform PUG-ului, în această zonă, locuinţele nu ar trebui să fie mai înalte de două etaje şi mansardă. Pe asta s-au bazat şi cei care au plătit în jur de o 100.000 de euro pentru o casă în acest ansamblu rezidenţial. Era câmp când s-au mutat. Acum, în spatele caselor, se construiesc trei blocuri cu patru etaje şi 150 de apartamente. Parcările sunt prevăzute chiar în gardurile lor.

Locatar: “Se ridică blocurile ca nişte închisori”

Locatar: “Deja impactul este destul de mare şi şocul nostru, pentru că nu mai putem ieşi sub nicio formă în curte. Geamurile lor, ei vor vedea fix în casele noastre. Nu mai zic de zgomot, nu vreau să îmi imaginez cum vor fi cinci maşini cu noxele date spre casele noastre”

Ca să poată construi blocuri mai înalte decât prevede planul urbanistic general, dezvoltatorul a iniţiat un PUZ, adică un plan urbanistic zonal, care se aprobă de primărie, în şedinţa de Consiliu local. Legea îi cere investitorului să afişeze acest anunţ pe un panou, în locul viitoarei construcţii, pentru dezbatare publică. În cazul nostru, a fost ascuns printre anunţurile de la avizierul primăriei. Un locatar care îşi plătea taxele l-a găsit întâmplător.

Sorin Mitran, locatar: “Am urmat toţi paşii procedurali. Ne-am întâlnit şi cu primarul şi consilierii ne-au promis că totul este în regulă, că nu se va întâmpla cu primarii dinaintea lui să dea aceste autorizaţii de construcţii. Ne-a minţit în faţă. Iar la şedinţa respectivă totul s-a schimbat la 180 de grade. Şi primarul şi consilierii care până atunci ne promiseseră că nu se va acorda construcţia acestor blocuri, nu ne mai recunoşteau. E şi dezvoltatorul om, nu avem ce să-i facem.”

Oamenii au dat în judecată primăria şi dezvoltatorul, cerând anularea şi suspendarea atât a PUZ-ului, cât şi a autorizaţiei de construire. Reclamă ca nu s-au respectat indicatorii urbanistici, dar nici spaţiul verde stabilit prin avizul de mediu.

Cristi Preda, avocat: “Avizul direcţiei de mediu precizează în mod clar că pentru acest proiect este necesar un minim de 30 la sută spaţiu verde la sol. Primăria a dat o autorizaţie cu 16 la sută spaţiu verde la sol şi o declaraţie a dezvoltatorului că spaţiul verde va fi pe bloc.”

Am stat de vorbă cu unul dintre dezvoltatori. Nu a vrut să fie filmat.

Reporter: “Veţi avea şi spaţii verzi pe bloc?
Dezvoltator: “Cu siguranţă, 99 la sută, nu am spaţii verzi pe bloc. Spaţiile verzi sunt prevăzute conform documentaţiei şi avizului de la mediu, conform cerinţelor de la consiliul judeţean. Să ştiţi că nu e ceva ce am vrut eu. Că dacă era după mine, mai făceam două etaje sau nu făceam spaţii verzi, că aşa fac dezvoltatorii. Tot ce se întâmplă acolo este cu acordul şi cu avizele care stau la baza autorizaţiei şi PUZ-ului Consiliului judeţean, primăriei Dobroeşti.”


Investitorii, supărați că pierd bani

Investitorul e supărat că pierde bani. Oamenii au înscris litigiile în cartea funciara a construcţiei aşa că îi este foarte greu să vândă. Oricine vrea să cumpere află despre procese. În aceeaşi zonă, un dezvoltator chinez a iniţiat un PUZ pentru construcţia altor blocuri. Şi aici, locatarii se opun.

Ordine în tot acest haos imobiliar ar trebui să facă Primăria. Ocupată mai degrabă să obţină de la dezvoltatori diverse sponsorizări pentru manifestări publice - precum Ziua Bunicuţelor sau spectacole de genul “pentru dvs doamnă”. De 8 martie, de exemplu, trei investitori au contribuit cu suma de 19.000 de lei. Printre ei, şi cel care construieşte controversatele blocuri din spatele caselor.

Înregistrare cu camera ascunsă

Dezvoltator: “Prima şi ultima dată când s-a întâmplat treaba asta şi nu am fost singurul. Ni s-a cerut treaba asta, nu ni s-a impus, care puteţi”
Reporter: “Cei de la Primărie”.
Dezvoltator: “Da, de la Primărie. Uite, dacă puteţi, faceţi chestia asta”.
Reporter: “Cine de la Primărie v-a cerut?”
Dezvoltator: “Ce mai contează?”

Primar este Valentin Condu. Primul mandat l-a câştigat în 2004 şi a stat 10 ani în fruntea localităţii până când a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Edilul a sechestrat în sediul primăriei un procuror şi mai mulţi ofiţeri anticorupţie care derulau un flagrant de luare de mită, ce viza un funcţionar al instituţiei.

Alexandra Shinc, prim -procuror Parchetul capitalei: “A închis uşa primăriei şi a băgat cheile în buzunar “până vine un poliţist în uniforma”. Când a venit poliţistul în uniformă şi atunci în momentul în care s-a ieşit din primărie a existat contact fizic...”

Condamnarea nu l-a împiedicat însă pe Condu să candideze pentru un nou mandat la alegerile locale din 2016. Şi culmea, a şi câştigat. A fost însă suspendat din funcţie de prefect, două săptămâni mai târziu. Iar în fruntea Primăriei a ajuns viceprimarul, Ştefan Condu, văr cu edilul. Valentin Condu a acţionat Prefectura în instanţă. După trei ani de judecată, a câştigat şi a fost repus în funcţie, în septembrie anul acesta. Vrea acum să modifice planul urbanistic general şi să nu mai permită, în zonele libere, construcţii mai înalte de trei etaje cu mansardă.

 


Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal misterr

Apartamente noi, condiţii de Ev Mediu. “Apa e scoasă de lângă fosa septică”

Click pe imagine pentru video:





Din acest an, blocurile de locuințe și casele noi vor putea fi recepționate și date în folosință doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice.

Legea, care pune astfel capăt unor escrocherii în domeniul imobiliar, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sute de oameni din toată țara se plâng că au plătit bani grei pentru apartamente în care stau ca în Evul Mediu.

Un bloc din Brașov este locuit de zeci de familii, deși nu e racordat la utilități. Oamenii primesc curent electric de pe șantierul vecin și ca să se încălzească, îngrămădesc în casă trei-patru butelii de aragaz. La robinete curge apă, dar nu e bună de băut. Mulți spun că s-au lăsat păcăliți de promisiunile dezvoltatorului imobiliar însă, până acum, nici legea nu îi ajută.

Locatar: „Când am cumpărat a zis că e totul în regulă, noi de unde să știm.”

Locatar: „Nu e bătaie de joc, e mai mult decât bătaie de joc! Foarte greu! De doi ani, fără apă potabilă, fără gaz, fără nimic, asta e!”

Claudiu Susanu, director OJPC Brașov: „Li se oferă utilități care îi pot pune în pericol, efectiv.  Apa nu este potabilă pentru că este dintr-un puț forat lângă o fosă septică în condiții total ilegale și improprii. Această apă le poate face mai mult rău decât bine.”

Legea, intrată în vigoare anul acesta, stabilește clar că predarea construcției se poate face numai după punerea în funcțiune a branșamentelor definitive la rețelele de utilități publice.

În localitatea Săcălaz, la doar 5 kilometri de Timișoara, apartamentele construite recent ajung la 200.000 de euro. Oamenii le-au cumpărat, însă nu au toate utilitățile.

Locatar: „Am avut curent la început, gazul l-am tras prin forțe proprii, acum apa. Grație Primăriei primim apă și nu avem canalizare, nu avem drum, la cinci kilometri de Timișoara condițiile sunt ca la sat.”

Ilie Todașcă, primar Săcălaz: „În prezent avem 36 de kilometri de drum neasfaltat, pietruit. În unele zone mai avem puțin, conducte de apă. Gazul, s-au mobilizat cetățenii și l-au tras singuri. Totuși mai avem canalizarea care nu este un moft, este o necesitate.”

În schimb, locuitorii acestui cartier din Brașov aveau asigurat la mutare tot confortul, așa cum este normal.

Valeriu Tincu, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar: „Este lift pus în funcțiune, e racordat la canalizare, la apă, la curent, racordat la internet, are parcări, are iluminat public. Nu sunt făcute spațiile verzi, pentru că nu au permis condițiile meteo.”

Oamenii au primit odată cu cheia apartamentului și posibilitatea de a controla de la distanță, prin internet, căldura și lumina din casă. În cartier au existat de la bun început rampe inteligente de selectare a gunoiului și panouri moderne de contorizare individuală.

 



Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal reiny2000

Din videoclip la 19:40, terenul acela nu apartine Ministerului Apararii si nu pe acolo ar trebui sa treaca inelul median? Ce padure urbana ar vrea sa se faca acolo?

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal V2A

https://www.hotnews.ro/stiri-administrat ... -dan.htm
Majoritatea PNL-USR din Consiliul General a aprobat suspendarea pentru 1 an a planurilor urbanistice pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6 / Nicușor Dan: Mulțumesc consilierilor PNL și USR că au rezistat presiunilor și amenințărilor care au venit din toate părțile

După ore întregi de negocieri, majoritatea PNL-USR din Consiliul General a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. Inițial, primarul general, Nicușor Dan, ceruse suspendarea cu 2 ani, apoi, în urma negocierilor, a venit în sedința de Consiliu General cu un amendament pentru suspendarea pe 1 an. Consilierii USR au anunțat că vor susține suspendarea pe doi ani, dar cei PNL au avansat termenul de 3 luni. După discuții au revenit și au spus că vor vota cât este nevoie. Proiectele imobiliare pentru care s-a emis deja certificat de urbanism pe PUZ-urile suspendate vor merge mai departe. Consilierii PSD și PMP au votat împotriva suspendării.

   ”Sunt în poziția privilegiată, alături de colegul meu Stelian Bujduveanu, să fim printre cei câțiva care ne-am opus adoptării hotărârilor pe care astăzi le suspendăm. Am votat hotărât împotrivă la fiecare dintre ele, deci departe de mine intenția de a apăra aceste PUZuri. Însă, așa cum a fost prezentat inițial, proiectul conținea numeroase vicii de legalitate, pe care unii dintre colegii noștri le-au înțeles abia aseară târziu... Astăzi, mare parte din ele au fost corectate. Cu greu, dar au fost rezolvate. Cât s-a putut...
   Să știți, dragi colegi, că oricât de UNIȚI am fi, nu putem salva Bucureștiul rezolvând o ilegalitate printr-o altă ilegalitate! Suspendarea propriilor acte este mai degrabă o creație doctrinară, iar doctrina a reținut că poate fi îngăduit autorității emitente un termen rezonabil în care să reflecteze la modalitatea de îndreptare a unor nelegalități. De aceea, nu am înțeles deloc înverșunarea colegilor noștri pentru un termen de suspendare mai larg, pe care eu îl consider excesiv. (...)
   Iar insistența dvs. de a avea un termen de 1 an pentru suspendare este foarte probabil să îi coste pe bucureșteni. Pentru că vă garantez : riscul de a avea o suspendare a suspendării în instanță crește proporțional cu durata pentru care operează hotărârea de azi. Dar sunt convins că vă puteți face singuri diagrama riscurilor și că v-ați asumat acest lucru. Și că știți că dacă ajungem în această situație, nu mai putem să revenim cu o altă hotărâre de suspendare: nici pe un an, nici pe 3 luni, nici măcar pe o zi. Tocmai de aceea, îi cer în mod oficial președintelui comisiei de urbanism să facă publică stenograma ședinței sau ale ședințelor din ultimele zile, astfel încât , la momentul unei eventuale decizii a instanței, să vedem, alături de toți bucureștenii, cine a insistat pe un termen excesiv”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.

El i-a cerut primarului general să vină în fața consiliului cu informări trimestriale referitoare la problemele de nelegalitate pe care le va identifica în aceste PUZ-uri și să accelereze toate demersurile administrative pentru realizarea Planului Urbanistic General.

În replică, primarul general, Nicușor Dan, a declarat că suspendarea este necesară pentru că există o puternică suspiciune de nelegalitate, măsura fiind proporțională cu complexitatea PUZ-urilor.

   ”Este adevărat că teoria dreptului administrativ supune că peroioada suspendare trebuie să fie proporțională, dar noi suntem într-o situație excepțională, avem 5 acte administrative care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte administrative au o puternică suspiciune de nelegalitate pentru că Tribunalul București s-a pronunțat pentru două dintre ele și le-a anulat , iar Curtea de Apel a supendat unul dintre ele.
   Și atunci, termenul de 1 an care este prevăzut acum este absolut proporțional complexitatea documentațiilor de urbanism care reglementează 80% din București. După cum știți există un principiu al neretroactivității. Fie astăzi suspendați, fie luni orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocutri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață, dacă își obține autorizația de construire va avea un drept câștigat, deci este o decizie de oportunitate”, a declarat Nicușor Dan.

Ștefania Petre, consilier USR, a susținut că va face ce este mai bine pentru oameni.

   ”Termenul inițial a fost propus de primarul General, nu este al altor consilieri. Ulterior, la modificarea proiectului a venit tot de la PG și acum ne aflăm în prezența unui nou termen de la PG. Noi am asumat de la început susținerea primarului general și sper ca astăzi suntem suficient de maturi ca să nu ne mai ținem lecții de morală în timpul ședinței ci să facem ce este mai bine pentru oameni.”, a declarat Ștefania Petre.

Amendamentul propus de Nicușor Dan și adoptat de consilierii generali, în urma negocierilor, prevede următoarele:

   Suspendarea se face pe 1 an.
   În termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Primarul General și aparatul de specialitate vor comunica public Unitățile Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului.
   La expirarea celor 90 de zile, menționate la alin (3), Primarul General și aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluțiilor optime de reglementarea urbanistică.
   Prevederile Art. 1, alin (1) nu se aplică certificatelor de urbanism emise anterior adoptării prezenței hotărâri și autorizațiilor de construire/ desființare aflate în curs de emitere și pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza hotărârii anulate.
   Pe perioada suspendării PUZ-urilor, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/ desființare care vor fi emise de primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București, vor respectă prevederile documentațiilor de urbanism anterioare hotărârii suspendate.
   Primarul General și Primarii de sector, au obligația de a comunica CGMB, până luni 01.03.2021, ora 16 lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție/desființare formulate până la dată prezenței hotărâri, aflate în curs de soluționare.

Primarul general a declarat că după suspendarea PUZ-urilor de Sector se va putea construi în continuare, după prevederile Planului Urbanistic General.

”Este un moment de cotitură în ceea ce privește devoltarea urbanistică a Bucureștiului. Mulțumesc consilierilor PNL și USR că au rezistat presiunilor și amenințărilor care au venit din toate părțile. Sunt mândru că sunt susținut de această majoritate”, a declarat Nicușor Dan după aprobarea suspendării PUZ-urilor.

 


Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal subway guru

Daca toata treaba ramane doar in sarcina functionarilor din PMB e ratata din start.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal Tom

Pentru prima dată din partea mea, jos pălăria față de USR. Din păcate însă, Ilfovul merge înainte. Chiar aș zice, va prospera, dacă în București rămâne valabilă hotărârea.

 


Re: Discuții despre urbanism, PUZ, clădiri construite ilegal andreiiul

Ai uitat sa pui ghinimelele la prospera.
Ilfovul cu al sau orase dormitor e "prosper" si acum la constructia de blocuri. Doar ca intr-un haos mult mai mare decat ce a stopat Nicusor acum.
Cel putin Popesti (in care locuiesc acum) functioneaza dupa un PUG din 2002 cand in oras singurele blocuri erau cele facute de Ceasca.

 


Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului aztec

Cat de sănătoase și sigure sunt ...blocurile din poza.
Intrare Popești Leordeni.
IMG_20210529_124121.jpg (217.94 KB; downloaded 3058 times)
IMG_20210529_124120.jpg (212.89 KB; downloaded 3056 times)

 


Go to page:  1 2 3 4 5
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2292 forum members have written 421599 posts in 5252 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use