De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informatii

3349 posts, 434080 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 240
 
 

📖 Pagination options
Re: Subiectele zilei - Discutii teme la zi andrei11

Să nu confundăm gripa sezonieră cu covid-19.
Gripa sezoniera, cum actionam si cum ne protejam?
Gripa este o afectiune virala contagioasa cu fenomene de afectare generala, cu aparitie sporadica, epidemica sau chiar pandemica, determinata de infectia cu virusurile gripale.
Exista trei tipuri principale de gripa:
tipul A, cel mai patogen, implicat in pandemii
tipul B, care determina imbolnaviri locale
tipul C, cel mai slab patogen
Gripa poate determina aparitia de epidemii sporadice diferite ca severitate cu manifestare in principal in sezonul rece (lunile noiembrie-martie).

Cum se transmite gripa?

Gripa este o infecţie virala care se raspandeşte cu usurinta de la o persoana la alta pe cale aeriana (tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate (care se afla pe mainile acestora sau pe suprafeţele contaminate). Statistic o persoana bolnava va infecta intre 1-3 persoane sanatoase.

Care sunt semnele de boala?

Desi multe persoane sunt expuse la infectie mai ales in sezonul rece, nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se si imbolnavesc. Evolutia si aparitia simptomelor depind de imunitatea fiecaruia dintre noi, gradul de protectie individuala (influentate de stilul de viata, alimentatie, boli cronice pre-existente etc), tipul de virus, anumite conditii fiziologice (sarcina, copil mic), obezitate etc. Astfel, nu toate persoanele infectate devin simptomatice. Spectrul manifestarilor bolii este extrem de variat de la simptome minore pana la pneumonii severe, encefalita, insuficienta cardio-respiratorie sau septicemie, oricare dintre aceste forme fiind amenintatoare de viata. Aceste forme severe de boala pot fi cauzate de virusul gripal sau de alte infectii virale sau bacteriene care survin pe terenul imunologic deprimat de infectia primara. Formele cele mai severe de boala se intalnesc la varstnici, la copii sau la cei cu boli cronice (diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, pulmonare, hepatice, hematologice, neoplazii, infectie cu HIV). Forme severe de boala pot surveni insa si la persoane aparent sanatoase, indiferent de varsta acestora.

Cele mai comune semne de boala sunt: febra, tuse, dureri in gat, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, stare de rau, oboseala, inapetenta (lipsa poftei de mancare).

Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamana cu alte infecţii virale respiratorii (inclusiv guturaiul/ raceala), insa sunt mult mai severe. Raceala este produsa de alte virusuri respiratorii, nu de virusul gripal. In cazul racelii, simptomele sunt limitate de obicei la cap si gat si constau in: rinoree, stranut, dureri in gat, hiperlacrimare, dureri de cap, stare subfebrila.

Cand apar simptomele?

In medie perioada de incubatie (perioada de la momentul contactului cu virusul pana la aparitia simptomelor) este de 2-3 zile, existand insa si perioade care ies din intervalul mediu si acopera perioada de 1-7 zile. O persoana bolnava este contagioasa in medie 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor si inca 3-5 zile dupa aparitia acestora. Pentru limitarea contactului cu persoane sanatoase si evitarea extinderii bolii, toate cazurile confirmate sau suspecte trebuie izolate. Cazurile necomplicate se vindeca in medie in 7 zile de la debutul bolii. In pandemii caracteristicile epidemiologice şi clinice ale gripei pot fi diferite, acestea variind in funcţie de tipul de virus şi de nivelul de imunitate al populaţiei faţa de un virus.

Cum se pune diagnosticul?

In cazul gripei diagnosticul este de cele mai multe ori clinic iar tratamentul este simptomatic. Exista situatii in care evolutia este grava, boala prezentand complicatii ce presupun tratament combinat (anti-viral, anti-bacterian etc), monitorizare intra-spitaliceasca si investigatii specifice pentru determinarea tipului de virus gripal, evolutia complicatiilor etc. Este recomandat ca o persoana care prezinta simptome de gripa sa se prezinte la medic si sa evite auto-medicatia.

Cum sa ma protejez de gripa?

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave:

Indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta.
Evitati spatiile aglomerate.
Nu vizitati persoanele bolnave. In cazul in care vizitaţi sau ingrijiţi o persoana bolnava de gripa, este recomandat sa purtaţi masca tot timpul cat sunteţi impreuna in aceeaşi camera.
2. Aerisiti zilnic camera in care dormiti sau spatiul in care lucrati. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade C si igienizarea corespunzatoare a spatiilor si suprafetelor este esentiala.

3. Respectati regulile individuale si generale de igiena.

Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun (spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 secunde, mainile se spala atat pe partea anterioara cat si posterioara si se clatesc cu apa din abundenta, apoi se ususca cu prosoape de hartie sau aer cald). Daca nu sunteti in apropierea apei, folositi un agent de curatare pe baza de alcool. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa şi sapun este mult mai eficienta. Incercati sa nu atingeti cu mana ochii, nasul sau gura. Microbii se raspandesc frecvent in acest fel.
Este important ca persoanele care tusesc sau stranuta, sa-si acopere gura si nasul cu o batista de unica intrebuintare, batista care se arunca dupa utilizare.
Persoanele care prezinta semne ale bolii (fac febra, au frisoane, tusesc etc) trebuie sa se prezinte la medic. Riscul de contagiozitate este maxim la debutul bolii.
Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade Celsius). Bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut pe care le va arunca dupa utilizare.
Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
4. Utilizarea maştii de catre persoanele bolnave pentru a-i proteja pe contacţii direcţi. In cazul in care o persoana tuşeşte sau stranuta, este recomandat sa folosesca o masca de protectie pentru a reduce riscul de infectare in randul apropiatilor. Masca este foarte utila in urmatoarele situatii: cand bolnavul se afla in contact apropiat cu persoane sanatoase, in mijloacele de transport, cand merge la spital.
5. Stil de viata sanatos. Se recomanda o alimentatie echilibrata, consumul de fructe si legume bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna.
_____________________________
Pentru Covid - 19 nu mai scriu detaliile, toate televiziunile sunt saturate de informații.

 


Re: Subiectele zilei - Discutii teme la zi orex

Sa speram ca n-o sa fim pe ”podium”, ca nici la boala ”mainilor murdare”, la care EXISTA leac, n-am stat niciodata bine, si...suntem membrii ai UE, da?!!
https://mediazece.ro/2019/07/27/romania ... -hepatita/
Asta n-au priceput cei care se ingramadesc in spatii publice cu ghiotura, ca nu-i ACELASI LUCRU! :think:

 


Re: Subiectele zilei - Discutii teme la zi andrei11

Streinu-Cercel: Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Trebuie să ne spălăm cu apă și săpun pe mâini

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Digi24, că noul virus COVID-19 este "de 10 ori mai slab decât virusul gripal". Medicul a mai subliniat că igiena este foarte importantă, în astfel de cazuri.
Adrian Streinu-Cercel: "(...) Ținând cont că vorbim de un context epidemiologic nou este normal să urmărim contacții și să verificăm dacă nu cumva mai sunt și alte persoane care sunt infectate, purtătoare, și care ar putea să transmită virusul mai departe. Este o procedură simplă. Nu este nimic nou sub soare.
Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui. Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru că noi trebuie să știm și să verificăm de fiecare dată cu ce venim în contact (...). Noi avem pe teritoriul României cel puțin patru coronavirusuri, altele decât noul coronavirus care dau infecții de tip respirator sau digestiv, fără niciun fel de problemă, în timpul anului. Deci nu se pune problema că nu știm de coronavirus și că nu ar fi în România. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decât noul coronavirus.
Sursa

 


Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informatii subway guru

E stare de urgenta, cum ne adaptam?
Rog fara FakeNews.

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat ByOnu

Cea mai grea adaptare, pentru mine, este cea psihologica :oops: . Mai simte cineva ca nu-i vine sa creada ceea ce traim?

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat subway guru

Am eu impresia sau au disparut trotinetele electrice de pe strazi si trotuare?
Pentru colegul ByOnu am o gluma metroista dar o sa o spun mai tarziu cand ne mai linistim. Pana atunci o gluma casnica:
Intrebare la 112, pana cand trebuie sa pastram izolarea sociala ca de cateva zile nevasta-mea tot forteaza usa ca sa intre in casa!
:rofl:
In alta ordine de idei, ca sa ne ridice moralul, ministrul sanatatii zice ca vrea sa testeze toti bucurestenii door-to-door!!!..;doar ca deocamdata nu e in stare sa testeze macar personalul medical...   :headbash:

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat Robert24

Nu au reusit sa faca asta in tari cu apa mai calda...  :headbash:

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat subway guru

Stim ca matematica nu e punctul forte al absolventilor de la <uman> dar macar un strop de artimetica si regula de trei-simpla ar trebui sa aiba habar!
:bleah:
In rest mai am o nelamurire, regulile ordonantelor militare se aplca transportului in comun sau ba?

 



Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat subway guru

Alta constatare ar fi ca s-au rarit substantial taximetrele...
Despre abureli aici:
https://www.stiripesurse.ro/ultima-ora- ... 45065.html

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat aztec

O aud pe  Diana ca vrea sa testeze populatia bucurestiului...
Circa prima data cei peste 65 sau bolnavi cronici...
Cica 400.000, si are 12 Masonic pt asta.
Io...o Ian babeste si da cu eroare...

Pai...400.000 la 12..vin cam 33.333 de masina..
Pai daca  vezi  unul la 5 min...cam maxim 12 pe Ora...
Vin 96 pe Zi....
Adica, cu ceva  noroc  fara sarbatori termina in 347 zile

Ma interb, chiar ma crede atat de tampit duamna asta, sau crede ca tine varietal a asta?

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat subway guru

Eu revin la Don Costache, capacitatea actuala de testare la nivel national e de max 2000/zi, rezidenti in Bucuresti hai sa zicem 20% din total populatie, ca nu poti lasa tot restul tarii fara testare ar fi cam 400teste/zi cota parte...de unde s-ar deduce o durata de 1000zile doar pentru cei 400000 de varstnici! Acum vad ca au marit miza la toti bucurestenii!!!
Astora le scapa niste ordine de marime...mie mi-e din ce in ce mai clar ca astia nu au planificat si organizat absolut nimic niciodata in viata lor...
:bleah:

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat misterr

Anunțul ministrului Sănătății: Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19. Mergem din ușă în ușă

Click pe imagine pentru video:





Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, într-un interviu acordat Știrilor Pro TV.

În plus, Victor Costache a precizat că pacienții diagnosticați cu noul virus vor fi internați doar în spitale dedicate tratării acestei patologii, iar până la sfârșitul săptămânii vor fi stabilite cel putin 30 de unități, în toată țara.

Mai mult, de mâine, pacienții cu forma ușoară de boală vor fi mutați din secțiile de boli infecțioase în hoteluri, unde vor fi supravegheați de doctori.

Echipele de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” lucrează deja la finalizarea proiectului prin care toți bucureștenii vor fi testati pentru Covid-19.

”Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Greșeala făcută de restul Europei

În prezent, pacienții diagnosticați cu noul virus sunt internați în cele 7 centre de boli infecțioase: 2 în Capitala și 5 în restul țării.
Pentru a evita ca infecția să ajungă și la cei cu alte boli care au rămas internați în unitățile sanitare, ministrul Sănătății spune că pacienții nu vor fi amestecați.

Victor Costache: ”Nu tratăm Covid-19 în spitale nonCovid, e pilonul de bază al strategiei pentru lupta împotriva virusului. Au fost deja pregătite spitale de boli pulmonare și se adaugă la fiecare județ un spital care va deveni spital Covid-19 sau se grupează două județe pentru a identifica un spital mai mare. La nivelul Bucureștiului s-a pregătit Colentina, care va deveni funcțional de mâine”.

Totodată, pacienții cu forme ușoare nu vor fi tratați acasă, așa cum s-a întâmplat în alte țări.

“Mâine începe un proiect pilot pentru a lua presiunea de pe spitalele de boli infecțioase. Mâine, 50 de pacienți vor fi instalați în hoteluri cu camere individuale, supravegheați. Principiul de bază e să nu amestecăm pacienții și să nu-i trimitem acasă, e cea mai mare greșeală care s-a făcut în țările europene”, a mai spus ministrul.

Ministrul cere eforturi suplimentare

Ministrul Sănătății face un apel atât la populație, cât și la medicii să facă eforturi suplimentare în această perioadă extraordinară.

”Dacă până acum 2 luni puteam merge la vizită în spital în grup, medicii așa făceam, în momentul de față totul se schimbă. Doar chirurgii aveau măști, acum toată lumea trebuie să poarte. Corpul medical trebuie să înțeleagă că trebuie să ne schimbăm felul în care abordăm pacientul. Guvernul va da o hotărâre mâine, prin care va autoriza producția de biocide pentru Oltchim și Farmec. Astfel va fi acoperită nevoia de dezinfectanți în toate spitalele din țară”, a completat Costache.

 


Re: Pandemia Coronavirus - stiri, discutii, masuri, informat subway guru

Am mai auzit o prostie, ca singura cifra sigura e numarul de morti contabilizati...complet fals!...acea cifra reprezinta doar decese intraspitalicesti!!! Pentru o cifra mai exacta ar trebui sa comparam numarul total de decese anul asta fata de aceeasi perioada a anului trecut si considerand ca acest spor de mortalitate provine din Covid putem estima si numarul total de contaminati pe regula de trei-simpla, morti 5% din total contaminati.
Inca un lucru important, protectia personalului medical se realizeaza exclusiv prin echipamentele de protectie, testele sunt primul pas in protectia pacientilor (inclusiv personalul medical deja contaminati) si a populatiei.
___________________________
subway guru wrote:
In rest mai am o nelamurire, regulile ordonantelor militare se aplca transportului in comun sau ba?

Se aplica!!!
https://www.stiripesurse.ro/video-polit ... 45149.html
Pe cand si la STB?
Pe cand teste rapide pentru a elimina plimbaretii certamente contaminati dar asimptomatici de pe strazi?
Pana atunci...Stati acasa!
Sanatate!
Nu va inghesuiti la Covid1.9, asteptati versiunea de update Covid2.0.  :love:
____________________________
Ulterior am citit si asta:
https://www.stiripesurse.ro/peste-200-d ... 45133.html

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 240
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421376 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use