De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Orizonturi rosii...

881 posts, 101796 views
 
Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9  ... 63
 
 

📖 Pagination options
Re: Orizonturi rosii... andrei11

Nu trageţi în pianist !
Un alt articol prorus. Are o logică.
Scris în româneşte de un român.
Ştiri din Constanţa
Şi harta la care face referire respectivul.
2022-03-01_17-57-17.jpg (138.28 KB; downloaded 2189 times)


Florin Chilian
26 februarie la 21:08  ·
Mădălin Pribu: 𝐈𝐒𝐓𝐎𝐑𝐈𝐀 𝐔𝐂𝐑𝐀𝐈𝐍𝐄𝐈 𝐏𝐄 𝐒𝐂𝐔𝐑𝐓 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐄𝐒𝐈𝐒𝐓 𝐒𝐏𝐀̆𝐋𝐀𝐓 𝐏𝐄 𝐂𝐑𝐄𝐈𝐄𝐑
De Mădălin Pribu  / Publicat: Sâmbătă, 26 februarie 2022, 20:20
După cel de-al II-lea război mondial, ucrainenii au fost recompensați cu anexarea teritoriilor Transcarpatia, sudul Moldovei de est (Basarabia), Galiția poloneză și cu o parte din Bucovina românească, în 1945, după care, în 1954, Ucraina Sovietică a primit și Crimeea.
După destrămarea URSS, Ucraina a păstrat în componența ei toate aceste teritorii. Practic, Ucraina este, în estul Europei, echivalentul Iugoslaviei: un construct, o formă statală artificială, înglobând etnii diverse și fostele teritorii ale acestora, deci zone cu potențial pentru o politică de învrăjbire, de dezorganizare, de conflict și de haos.
Înțelegerea între Federația Rusă și USA a fost ca Federația Rusă să-și retragă trupele din fostul RDG – pentru a permite reunificarea Germaniei – și din fostele țări comuniste Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, țări care urmau să-și câștige autodeterminarea. Toate acestea însă cu respectarea angajamentului că NATO nu se va extinde spre Est, țările amintite, inclusiv România și Ucraina, urmând să asigure zona tampon între NATO și Federația Rusă. Rusia și-a făcut partea.
După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei împreună. 1900 de focoase nucleare au fost transferate pe teritoriul Rusiei pentru a fi distruse între 1994 și 1996. În schimbul renunțării la arsenalul nuclear, Rusia, USA și UK s-au angajat - prin Memorandumul de la Budapesta - să respecte independența, suveranitatea și frontierele la zi ale Ucrainei.
Ce-ar fi trebuit să facă Ucraina, dacă ar fi avut niște lideri sănătoși la cap? Să-și păstreze un statut de neutralitate între cele două puteri nucleare. Să devină o Elveție a Estului. Ar fi beneficiat atât de pe urma relațiilor economice cu Rusia – având bună parte din economie interconectată cu cea rusă – cât și de pe urma deschiderii către economia UE. Fiind o piață de 51 mil. locuitori, având al doilea teritoriu ca întindere după Rusia, bogat în resurse, întrunea toate condițiile pentru a deveni un partener economic de dorit pentru occidentali.
Or ce-a făcut Ucraina? A mâncat-o unde nu trebuie. După ce NATO a încălcat înțelegerea cu Rusia și a înglobat fostele țări comuniste, aducând trupe și tehnică militară până la granițele Rusiei, s-a trezit că vrea și ea atât în UE cât și-n NATO. Orchestrat de rețelele sorosiste, Euromaidanul din 2013, care a dus la căderea președintelui și a guvernului, punând în loc forțele pro-occidentale, a stârnit furia Rusiei.
Da, mă?, a zis Putin. Păi stați așa, atunci! Ia dați-ne voi înapoi teritoriile care nu v-au aparținut, pe care vi le-am făcut cadou. Că n-ați intrat în URSS cu ele. Și printr-o operațiune fulger și-a luat înapoi Crimeea, Donbas-ul și Luhansk-ul. E mai bine așa? Neutri nu v-a plăcut să fiți. V-a trebuit Euromaidan? V-a vrăjit Biden?
Biden era vicepreședinte în mandatele Obama, pe atunci. El a suținut și întreținut euromaidanul. Direct. După care s-a instalat acolo Hunter, fi-su, care a făcut afaceri colosale. Iar când procurorul-șef a deschis un dosar penal, Biden l-a sunat pe președintele marionetă pus de ei să-l schimbe. Ceea ce s-a și întâmplat.
E, mai toți analiștii români se fac că au orbul găinilor. Toate analizele lor sunt foaaaarte „echidistante”. Nu introduc în procesare niciunul dintre elementele menționate. O Ucraină neutră, cum ar fi fost firesc și fair play să rămână, ar fi păstrat și azi integritatea sa teritorială. Deși artificial creată, am spus. Ar fi fost spre binele și prosperitatea ei.
Și mai fac ceva ticăloșii de pe aici și cei occidentali. Se fac că nu văd cum Ucraina este singurul stat din Europa care a dat o lege, în 2017, prin care calcă în picioare drepturile minorităților naționale: române, maghiare, poloneze, slovace, lituaniene ș.a. Interzice învățământul în limbile vernaculare, activitățile culturale prin care își exprimă și conservă identitatea etnică, tradițiile culturale. Or ca să devii eligibil pentru NATO, respectarea statului de drept, a drepturilor omului sunt valori fundamentale.
Pentru asta și a avut NATO intervenții militare în alte state care le-au încălcat, nu? Să elibereze popoarele de sub dictaturi. E, toată lumea e oarbă când vine vorba de Ucraina, cel mai corupt stat european, cu o economie oligarhică. Păi nu pute de la o poștă aici? Pentru cine mai are „nas” și minte.
Și acum Ucraina ar mai vrea să și provoace o conflagrație de proporții, să sufere și alții pentru ea. Noi abia ce-am semnat un tratat de cooperare militară cu ei. Puși de parteneri. E bine, trebuie să-i ajutăm să-și păstreze teritoriile noastre anexate și să-i discrimineze în continuare pe cei 500.000 de români trăitori acolo. Nicio condiție nu le-am pus. Ce să cauți tu între Rusia și Ucraina? Nici măcar nu e țară NATO.
PS. E greu să rămâi obiectiv în lumea de azi, care suferă de o decadență morală terifiantă. Occidentul, până mai ieri etalon în materie de democrație și de morală politică, a devenit un monstru. Când faci o analiză, trebuie să te pui și-n locul adversarului. Are și el interese, nu doar tu.

 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Orizonturi rosii... Utilizator anonim 2

Normal ca are o logica; am spus-o si o repet: nu sint nici ucrainienii usa de biserica. Lucrurile sint intotdeauna mai nuantate.

Asta insa nu justifica in nici un fel invazia ruseasca. Sint pina la urma stat independent, nu trebuie sa ceara voie nimanui sa adere la Nato sau la ce au ei chef. Nu le-a trecut nici o clipa prin cap sa ii invadeze ei pe rusi care, la urma urmei, au a doua cea mai tare armata din lume sa ii apere.

Inteleg ca Putin si ceilalti rusi ii considera pe ucrainieni fratii lor. Ciudat mod de a-si arata dragostea frateasca...

 


Re: Orizonturi rosii... aztec

Daca ne vom intoarce la „Decebalus per Scorilo”....avem multe de adaugat.
Cum ar fi ca Rusia sa pretinda Alaska ...?
De ce nu...?
Adevarul este ca poti gasi scuze si unui criminal...

PS
Pt aia care spun ca ...alea-alea....
Sa ne uitam si la harta Romaniei si sa facem tot un joc de imaginatie...
Cu Dobrogea si de cand e la noi...
Cu Transilvania....
Si nu ne intoarcem la apostolul Andrei...ci cu maxim 100 ani in urma...
Cum este?

 



Re: Orizonturi rosii... aztec

Revin cu reamintirea idiotenia statului atunci cand a taiat trenurile sanitare.
Puteau fi folosite atat in criza cu Coronavirus cat si acum pt a trimite in Ucraina si evacua ranitii.
Stiu...nu mai erau dotate cu aparatura recenta...insa era simplu de reutilat.
Decizii tampite.

https://evenimentulistoric.ro/istoria-tr ... rut.html

 


Re: Orizonturi rosii... subway guru

Noi practic nu mai avem legaturi feroviare functionale cu Ucraina (pe frontiera de nord) iar locomotivele noastre nu au cum sa treaca granita din cauza diferentei de ecartament.
Stiam ca ar fi o linie de ecartament larg la Galati dar nu cunosc in ce hal ar fi, era propusa la modernizare impreuna cu portul fluvial.
In rest s-a interzis navigatia comerciala pe bratul Chilia.

 


Re: Orizonturi rosii... andrei11

Eveniment Istoric

De o nouă Yalta trebuie să ne temem sau de un nou Pact Ribbentrop- Molotov?

Criza din Ucraina ar putea duce la o nouă ordine mondială, pentru că ilustrează modul în care marile guverne occidentale se confruntă cu un rival pe măsura Statelor Unite. În acest sens, ea poate oferi un tipar al modului în care se vor desfășura conflictele viitoare.
Acest lucru contează pentru Orientul Mijlociu. Rezultatul crizei din Ucraina ar putea semnala Iranului că poate încuraja mai multe atacuri proxy în regiune. Un sentiment de impunitate globală față de invazii și atacuri și percepția că ordinea mondială condusă de SUA a fracturat ar putea ajuta inamicii Israelului.
Editorialistul ziarului israelian Jerusalem Post, Seth J. Frantzman, încearcă să vadă cum ar putea influența criza din Ucraina și modul în care această înfruntare se va încheia asupra Orientului Mijlociu. „Alianța autoritară China-Rusia-Iran-Turcia, care lucrează adesea împreună pentru a contesta interesele SUA și ale țărilor occidentale, face parte dintr-o nouă ordine mondială în curs de dezvoltare. Acestă ordine a apărut în mare măsură pentru a contesta hegemonia globală a SUA din anii 1990. Este simbolizată de întâlniri în diferite forumuri, cum ar fi procesul de la Astana privind războiul civil din Siria și Organizația de Cooperare de la Shanghai.

A CÂȘTIGAT RUSIA FĂRĂ SĂ FACĂ NIMIC?
Răspunsul Occidentului la criza din Ucraina a fost, în mare parte, să emită declarații, să trimită niște arme și apoi să îndepărteze personalul ambasadei. Mesajul este clar: în timp ce Rusia poate încasa avertismente dure și chiar sancțiuni, SUA și alții își retrag rapid posturile diplomatice de la Kiev și mută personal în Polonia sau în altă parte.
Acest lucru pare să dea un fel de undă verde unei noi crize. Nu dă încredere să vezi tot personalul diplomatic străin fugind spre ieșire. Într-un fel, acest comportament recunoaște un fapt împlinit, de parcă invazia s-ar fi întâmplat deja.
Rusia a arătat că presiunea sub forma unei acumulări de trupe poate provoca panică în cancelariile occidentale și îi poate determina pe liderii occidentali fie să sune la Moscova, fie să alerge în cerc, discutând ce să facă în continuare.
În timp ce SUA și Marea Britanie au părut destul de puternice în ceea ce privește necesitatea de a apăra Ucraina, aliații lor din NATO nu au făcut mare lucru. Țările care au fost anterior pe orbita sovietică sau aproape de granița cu Rusia, precum Polonia și Țările Baltice, sunt puternice în aceste probleme, dar nu este clar ce vor face țări precum Spania sau Italia.
Acest lucru ne permite să vedem ce urmează. Este din ce în ce mai clar că „ordinea internațională bazată pe reguli”, cea care a alcătuit așa-numita „nouă ordine mondială” a statutului de după Războiul din Golf, este în mare parte în zdrențe.

Președintele SUA George H.W. Bush credea, la sfârșitul Războiului Rece, că SUA ar putea apăra această ordine. Cu toate acestea, incidente precum incidentul Black Hawk Down din Somalia și fiasco-urile care au avut loc după invazia Irakului și apoi prăbușirea Afganistanului, au arătat în mare măsură că SUA nu pot impune cu adevărat o ordine mondială, cu atât mai puțin să câștige un război împotriva terorismuliui. Aceasta înseamnă că SUA au trecut de la intervenția umanitară și de la „jandarmul global” în anii 1990 la operațiuni de combatere a terorismului concentrate în mod restrâns.
Pe parcurs, multe țări au profitat de greșeala SUA în locuri precum Afganistan și de dorința electoratului american de a pune capăt „războaielor nesfârșite”. Aceste țări, inclusiv Rusia și China, au devenit mai puternice.
Rusia a demonstrat deja că își poate aplica regulile în Caucaz și, de asemenea, a trimis forțe în Siria. S-a amestecat în Libia și Africa și își vinde din ce în ce mai mult armele în Orientul Mijlociu și Africa.

Între timp, SUA este în mare măsură afectată de certuri interne, iar sondajele privind sprijinirea Ucrainei în SUA arată că americanii sunt divizați. Ei nu vor cu adevărat implicarea într-un alt război străin, iar rușii pot citi și ei sondajele.

Aceasta înseamnă că criza din Ucraina ar putea servi ca un punct de cotitură, cel puțin simbolic, al modului în care ordinea mondială se schimbă. Cu toate acestea, ar putea servi și pentru a arăta că amenințările rusești și chiar o invazie nu vor decurge așa cum a planificat Moscova.

Dacă Rusia se îndepărtează, atunci acest lucru ar putea alimenta dorința SUA de a trece la rivalitatea apropiată și ar putea alimenta cheltuieli masive de apărare pentru noi sisteme și platforme pentru a se confrunta cu Moscova. Acest lucru ar putea duce la trezirea SUA aparent dintr-un somn de haos intern și starea de rău indusă de pandemie.

Acest lucru contează pentru Orientul Mijlociu. SUA este un partener cheie al țărilor din regiune și un aliat al Israelului și al altora. SUA, totuși, au dorit să se retragă din regiune și să își reducă amprenta. Ori de câte ori SUA semnalează retragerea, acest lucru declanșează haosul și, de asemenea, invită Iranul și pe alții în regiune.

Acestea sunt de obicei rezultate care pot dăuna Israelului, deoarece Iranul conduce organizații care sunt anti-Israel. Proxy-urile iraniene vizează, de asemenea, noii parteneri de pace ai Israelului din Golf. Astfel, criza din Ucraina ar putea avea ramificații care să afecteze Israelul.

Rusia nu este neapărat problema majoră și, în general, se înțelege cu Israelul. China a avut și comerț cu Israelul. Dar există întrebări majore cu privire la modul în care ar putea alimenta agresiunea iraniană în regiune. Dacă se vede că Rusia a primit undă verde pentru o invazie, atunci Iranul ar putea crede că își poate spori atacurile.

EXISTĂ VREO LECȚIE PENTRU ROMÂNIA ?
Situația României e mult diferită de a Ucrainei.România e membră a UE și, mai important, a NATO. Dar ideea unuei noi ordini mondiale nu ne încurajează prea tare. Curentul izolaționist din SUA e extrem de puternic, iar revenirea lui Trump la putere îi va da aripi. Trump nu va abandona cu siguranță Polonia și Germania, țări care au fost extrem de prietenoase. E greu, însă, de spus ce soartă va avea Bulgaria, poate cea mai pro-rusă țară a NATO și UE. Cât despre România, dacă Statele Unite se vor dezinteresa de Europa, e foarte posibil să fie tranzacționată într-o înțelegere ruso-germană reciproc avantajoasă. Riscul unui nou Pact Ribbentrop Molotov pare mai mare decât al unei înțelegeri de tip Yalta.

 


Re: Orizonturi rosii... orex

Acum mai putin de 2 ani era functionala linia...


 


Re: Orizonturi rosii... subway guru

Doua chestii care poate v-au scapat:
1. Zvonul ca FSB ar fi tradat pozitiile cecenilor ceea ce le-a permis ucrainienilor sa-i lichideze.
O tzeapa clasica ce i-a fost sevita de nemti si lui Stalin drept pentru care si-a lichidat singur toti generalii valabili.
2. Zelinski a cerut la ONU casti albastre de pace internationale.
_____________________________
Vezi aici
https://clubferoviar.ro/evacuarea-refugi ... -trenul/
Iarasi pui vechituri fara sa mentionezi de cand dateaza?
Daca nu ai informatii actuale n-ar strica sa te mai abti…

 


Re: Orizonturi rosii... orex

Probabil (cata)dioptriile matale sunt divina, ca e vizibila, din avion, data videoului!
In rest totul e functional pe la acest punct de frontiera! ;)

 


Re: Orizonturi rosii... aztec

Nu trebuie legatura directa ..se pot intercala Moldovenii....
Crezi ca nu ar pune la bataie boghiuri si locomotiva?

 


Re: Orizonturi rosii... orex

Ar fi neeconomicos, mai cu seama ca ”DANSII” sufla si-n iaurt acum, sa nu spun ca le tâție c....!

 


Re: Orizonturi rosii... subway guru

Corect. De ce ar risca basarabenii sa le bombardeze rusii amaratele lor de trenuri?

 


Re: Orizonturi rosii... orex

Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă oferirea Ucrainei statut de ţară candidată UE
Rezultatele votului au fost anunțate de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

637 de parlamentari au votat pentru, 13 europarlamentari au votat împotrivă și 26 s-au abținut, potrivit Unian.

Decizia vine după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut integrarea fără întârziere a Ucrainei în Uniunea Europeană, a solicitat parlamentarilor europeni să „demonstreze că sunt alături” de țara sa.
Principale lucruri pe care le conține rezoluția Parlamentului European cu privire la Ucraina de astăzi, potrivit lui Mureșan.
”Noi, Parlamentul European, cerem:
Acordarea statului de țară candidată la UE Ucrainei și continuarea eforturilor pentru integrarea Ucrainei în piața unică a UE, în conformitate cu Acordul de asociere
Restricționarea importurilor în Uniunea Europeană a celor mai importante bunuri pe care Federația Rusă le exportă, cum ar fi petrolul și gazele naturale
Sancțiuni mai dure care să slăbească strategic economia și industria rusă
Sancțiuni specifice împotriva persoanelor fizice, eliminarea „vizelor de aur” pentru cetățenii ruși înstăriți
Extinderea și către Belarus a interzicerii accesului la sistemul SWIFT
Furnizarea mai rapidă de armament de apărare Ucrainei
Acces imediat la protecție tuturor ucrainenilor care fug din calea războiului”


DE CE si nu vreau sa fiu mercantil dar...e cazul sa stim!
Cărbune
Cărbunele este principala materie primă de combustibili fosili, a cărei rezervă poate satisface cererea de energie și industrie în Ucraina pentru următorii 500 de ani.

Petrol și gaze naturale
Ucraina a fost estimată să dețină peste 1, 1 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze naturale în 2004, plasând-o pe locul 26 printre țările cu rezerve de gaz provenite înainte ca Crimeea să fie anexată. De asemenea, se estimează că va avea peste 135 de milioane de tone de petrol și 3, 7 miliarde de tone de rezerve de țiței de șisturi. Țara are, de asemenea, rezerve de gaz condensat de aproximativ 80.000 de tone.

Minereu de fier
Ucraina, Australia și Rusia au cea mai mare proporție de depozite de minereu de fier din lume. Fiecare dintre cele trei țări deține peste 10% din rezervele de minereu de fier din lume. Numai Ucraina are aproximativ 27 de miliarde de tone de rezerve de minereu de fier și ocupă locul 6 în producția de minereu de fier la nivel mondial.

Minereu de mangan
Ucraina este în primii zece producători de minereu de mangan din lume și are cea mai mare rezervă de minereu de mangan din Europa. În 2010, țara a produs peste 736.000 de tone metrice de minereuri și concentrate de mangan comercializabile, dintre care circa 121.000 de tone metrice au fost exportate, iar restul au fost utilizate pe piața internă pentru a produce feroaliaje.

Ucraina deține cea mai mare rezervă de titan în Europa.

Mai plusăm...?
Ucraina, și în special Donbas, este liderul Europei în ceea ce privește rezervele de minereuri de uraniu, clasându-se pe locul șapte în lume
Cu alte cuvinte, daca va fi sa fie, e ”Closca cu puii de aur” a UE!  :yes:

 


Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9  ... 63
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421364 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use