De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Despre Electricitate

1 post, 245 views
  • ADK
  • Posted:
  •  

Despre Electricitate ADK

Un subiect puțin asemănător celui de instalații de iluminat și becuri, însă a căre-i bază este ceva mai mult despre prize, consumații, tablouri electrice și siguranțe.

Ideea mi-a venit în urmă cu câteva zeci de minute, după ce mi-am amintit că până de Crăciun schimbasem fața unei prize în casă, deoarece aceasta se topiseră puțin încă mai demult (parcă) pe nul alimentând ca fapt divers doar frigiderul. Bornele și firele nu aveau nimic, nici măcar vreo "afumătură" și nici ștecherul de la electrocasnic.

Acum aproape 3 ani, când m-am mutat în feb. 2020 la casa actuală construită în decursul lui 2019 nu umblasem mai la nimic cel puțin o perioadă, urmând ulterior să văd măcar ca fapt divers ce se "ascunde" în spatele prizelor, întrerupătoarelor etc, având totuși câteva dacă pot să le zic surprize dar remediate.

O priză ce nu prea o foloseam, nu avea șurubul de la "fază" strâns (să se fi slăbit singur nu cred, între timp am înlocuit-o cu una dublă), iar alta care nu aveam consumații grele și care nu necesitau împământare (cum ar fi încărcătorul de telefon, laptopul, ventilatorul și veioza) avea împământarea (deși în cazul celor din urmă nu avea nevoie, chiar de prelungitorul avea dotată) legată pe nul, deoarece firul galben/verde al acestuia era deja rupt și trebuia iar dezizolat, deși am înțeles că era ok și așa. Am făcut mai târziu această treabă, deoarece a trebuit umblat în doză și împins mai mult de fir find într-un furtun de plastic copex, ce apreciez este că în toată casa orice fir a fost montat cu o lungime de "rezervă" stocat sus și am putut împinge cât a fost nevoie, firele find absolut toate noi din cupru fără a se rupe atât de ușor cu unele întâmpinate în altă parte, montându-i ulterior un papuc inelar (deși din aluminiu, asta aveam) să fie bine fixat și să nu se desprindă. Împământarea propriu zisă find cât se poate de normală, firul galben/verde find prins cu un papuc inelar mare într-un corp metalic amplasat în pământ, față de blocurile vechi care din ce mai știu împământarea e cumva legată de nul.

La bloc nu mai țin minte în ce mă curentam când și când, iar cineva mi-a oferit sugestia să leg la priza cu pricina împământarea de firul de nul. Nu mai țin minte dacă am mai făcut-o, dar știu sigur că am reușit să-i rup unul dintre cele două fire și un clește de dezizolat din cauza firelor de aluminiu cu o izolație cam groasă, și din cauză că instalația era sensibilă (aș zice și proastă) datând în cel mai rău caz aceeași din 1972, am tras ulterior alte fire exterioare printr-un canal cablu că de spart peretele nici nu vroiam să aud, cel puțin nu atunci. Acolo nu știu cum dar m-am chinuit cu instalațiile electrice inclusiv cu cele sanitare mult de mai aveam și vecini de nu și-i dorește nimeni sănătos să-i aibă plus aveam o perioadă cu lipsă acută de bani, să mai aud de viața la bloc e cine știe ce rai nemaipomenit mie mi s-a părut/pare direct celulă cu început de anxietate neavând libertate și doar restricții.

Cel puțin așa sunt blocurile stil URSS, cum sunt primele 2 (foste) ale CFR Buzău și tot din același oraș de pe aleea Insulei plus nu mai știu unde am văzut, prost izolate, "economic" făcute, înghesuite puțin spus chiar și în privința parcărilor de jur că trăind în trecut 2 ani în așa ceva trebuie să ai ceva la capesă să-ți placă așa ceva, nu zic am văzut și blocuri de apartamente decente, ok făcute, spațioase, ocazional vizitate câte unele și bine antifonate, dar de care zic eu sunt direct de dărâmat că alea nu se pot numi locuințe și să se trăiască decent în așa ceva. Dar am sărit prea mult de la subiect.

La mașina de spălat dintr-o anexă, mi se afumaseră rău undeva pe la mijlocul traseului  "pupătură" dintre ștecherul mamă și tată, iar când am scos să văd cum se mai prezintă "papucii" s-a fărâmat tot, nu am mai avut ce să mai fac cu ele. Am pus altele noi "tratate" cu ceva ulei neinflamabil (am văzut că mulți spun că așa și pe dincolo că e periculos și poate lua foc, și uleiul auto e rezistent la nu știu câte sute de grade, dar unii deja au copiat ideile văzând că această practică nu mai permite oxidarea și uscarea bornelor mai ales dacă sunt slab calitativ și sunt în zone friguroase) iar contactele se mențin ferme și astăzi deși puțin ciudat este că nici nu se mai încălzesc ca cele puse fix cum au fost cumpărate, ori poate nici eu nu am cumpărat ceva foarte calitativ atunci deși ...sunt fix aceleași ștechere.

Mă uitam și la robineți (mă rog, baterii) cartușele ieftine nu au viață lungă și merg greu, dar mi-a dat prin cap să le desfac și să le ung de nu mai am treabă și la ordinul anilor, păi în interior e o ceramică care freacă de o garnitură direct pe "uscat" și e normal să se ducă mai ales dacă colierul care o ține în baterie, e strâns foarte tare și apa are mult calcar. La o baterie a cuiva nu am mai avut ce să-i fac, când să mă spăl pe mâini am rămas cu mânerul în mână și cu cartușul rup de a început să curgă în continuare apa însă nu mult că era îmbâcsit tot de calcar, a trebui oprit tocmai de la robinetul de la apometrul din curte că respectivul de ce să fi cheltuit să fi avut și unul în baie ... păi eu am robinet pentru fiecare consumator de rezervă noi și gata unse (mai ales la "bila" din interior care închide/deschide și la fel se freacă direct pe uscat de o garnitură) doar să fie montate.

Poate o să fac (nu cred că este) un subiect și despre instalațiile sanitare.

 


Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421358 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use